Rasmussen se luptă cu turcii pentru şefia NATO

Rasmussen se luptă cu turcii pentru şefia NATO

Turcia este singurul stat membru al Alianţei care se opune explicit numirii premierului danez în postul de secretar general.

Şeful guvernului de la Copenhaga, Anders Fogh Rasmussen, şi-a oficializat joi seară, la Bruxelles, candidatura pentru funcţia de secretar general al NATO, stârnind însă opoziţia Turciei, care îl contestă pe şeful guvernului danez pentru poziţia adoptată în timpul scandalului caricaturilor, din 2005. Numele său a fost cel mai des pronunţat în ultimele luni de zile în legătură cu acest post. Potrivit unor surse diplomatice, citate de cotidianul danez „Politiken”, şeful executivului de la Copenhaga şi-a prezentat candidatura în cursul unei reuniuni extraordinare a ambasadorilor Alianţei Nord-Atlantice, organizate cu o zi înaintea debutului summitului NATO.

„Acest lucru nu înseamnă că o decizie a fost luată. Înseamnă doar că Rasmussen intră incontestabil în joc”, au subliniat sursele citate. Liberalul danez pare cel mai bine plasat candidat pentru a-i succeda actualului secretar general al NATO, olandezul Jaap de Hoop Scheffer, al cărui mandat expiră la sfârşitul lunii iulie. Majoritatea membrilor influenţi ai Alianţei, în special SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania, îi susţin candidatura. Ankara nu uită şi nu iartă Turcia a fost singurul stat care a reacţionat negativ la informaţiile privind candidatura lui Rasmussen, imediat după apariţia acestora în presă. „Personal mă opun. Mă îndoiesc de capacităţile sale de a contribui la pacea mondială”, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP. Şeful guvernului de la Ankara a amin tit, în sprijinul poziţiei sale, de scandalul caricaturilor cu profetul Mahomed, publicate în presa daneză acum patru ani. Rasmussen a luat atunci apărarea jurnaliştilor danezi în numele libertăţii presei. Erdogan i-a mai reproşat premierului danez că nu a luat măsuri pentru închiderea unui post de televiziune kurd cu sediul în Danemarca, deşi oficialii turci îi ceruseră acest lucru. Obama militează pentru unitate

Neimplicat deocamdată în aceste discuţii, liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a denunţat, ieri, la Strasbourg, „deriva” din relaţiile dintre Europa şi SUA şi a făcut apel la unitate după o perioadă de tensiuni care a marcat mandatul predecesorului său, George W. Bush. „America a dat uneori dovadă de aroganţă”, a recunoscut Obama.  ROMÂNIA LA SUMMIT

Băsescu aşteaptă o soluţie privind scutul antirachetă

Scutul antirachetă complementar celui negociat de SUA cu Polonia şi Cehia, un angajament strict militar pentru Kosovo şi o deschidere a NATO faţă de Balcanii de Vest sunt aşteptările cu care delegaţia României a plecat ieri la summitul NATO din Franţa şi Germania. „România este una dintre ţările afectate de lipsa scutului antirachetă şi aici vom continua să susţinem angajamentul Alianţei care să dea o soluţie pentru a acoperi integral teritoriul Alianţei cu scutul antirachetă”, a spus preşedintele Traian Băsescu înainte de a decola spre Strasbourg.   Potrivit şefului statului, România consideră că NATO trebuie să-şi menţină neutralitatea politică faţă de Kosovo, iar Serbia să primească „un mesaj pentru accesul în structurile euro-atlantice”. Deşi oficial, situaţia Georgiei şi Ucrainei nu este pe agendă, preşedintele a anunţat că va susţine menţinerea angajamentelor de la summitul de la Bucureşti, „cu precizarea foarte clară că cele două ţări trebuie să parcurgă conştiincios procesele de reformă”. (Anca Simina)

Ne puteți urmări și pe Google News