Pe fondul creșterii în popularitate a partidelor de extremă dreapta, rasismul a început să reînflorească în multe locuri ale Europei. Una din țările care are mari probleme din acest punct de vedere este Italia, țară care zilele trecute a oferit un nou episod șocant din acest punct de vedere.

Yves Baraye este un jucător de 26 de ani din Senegal care a venit în Italia încă din 2009 și, după ce a trecut pe la mai multe echipe din ligile inferioare, în 2015 a fost transferat de AC Parma, echipă alături de care a obținut vara trecută promovarea în Serie A. Împrumutat în returul sezonului trecut la Padova, mijlocașul ofensiv a revenit vara aceasta în orașul unde Adrian Mutu făcea spectacol acum 15 ani, astfel că a început să caute o nouă locuință. Din nefericire pentru el, a nimerit în casa nepotrivită. Ajuns față în față cu proprietarii, Baraye a fost înștiințat sec că trebuie să plece de urgență, motivul fiind șocant: este imigrant din afara Uniunii Europene. „Ne pare rău, dar noi nu închiriem casa imigranților care nu sunt din Europa. Va trebui să-ți cauți altă casă”, a fost replica ce l-a șocat pe senegalez.

În ultimii ani, fotbalul italian a fost scena a numeroase episoade în care jucătorii de culoare au fost victimele atacurilor cu tentă rasistă. Un episod incredibil s-a petrecut chiar în acest an, atunci când Moise Kean, jucătorul de culoare al lui Juventus, a fost atacat verbal de fanii lui Cagliari. Poate mai șocant decât reacția spectatorilor a fost că, la finalul partidei, atacantul a fost criticat chiar de Leonardo Bonucci, propriul său coleg. „I-a provocat pe fani”, a susținut fundașul, asta doar pentru că Moise Kean își manifestase bucuria după un gol marcat.