Prin manifestarea opiniilor publice repetate și aprige față de deciziile pe care instanța le oferă în cazul dosarului 10 august, independența justiției se află în pericol, susțin mai multe voci juridice. Una dintre persoanele vocale în cazul deciziilor judecătorilor în dosarul 10 august a fost și este, în continuare, Rareș Bogdan.

 

Independența justiției se află în pericol

Inspecția Judiciară susține că declarațiile politicienilor cu privire la soluțiile date în dosarul 10 august au afectat independența justiței. Președintele CSM, Bogdan Mateescu, a înaintat o cerere formulată de judecătorul Andrea-Annamaria Chiş, membru al CSM, privind apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului „10 august”.

Aceştia au solicitat ca, după pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, să se identifice alte căi de continuare a anchetei penale faţă de persoanele pentru care se dispusese clasarea sau demararea unei anchete parlamentare care să aibă aceeaşi finalitate, respectiv de stabilire a persoanelor vinovate, se arată în raport, conform Agerpres. 

 

Rareș Bogdan: Credibilitatea Justiției este subminată din interior

Și europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a fost acuzat că știrbește credibilitatea justiției și atacă, practic, independența acesteia prin manifestările sau pozițiile sale publice. Rareș Bogdan s-a declarat în repetate rânduri nemulțumit de soluțiile date de instanță în cazul dosarului 10 august. 

“Doamnelor și domnilor magistrați, respect haina dvs, admit că autoritatea de lucru judecat este precum definiției, dar nu sunt mort. Sau tâmpit. (…) Pot să am păreri, căci sunt o ființa care gândește. Deci am”, a declarat europarlamentarul Rareș Bogdan. 

Potrivit politicianului, credibilitatea justiției și independența acesteia sunt afectate de gândirea sau practicile unei părți ale sale (“din fericire, actorii acestei reminiscențe sunt puțini” – a comentat europarlamentarul liberal). Conform declarațiilor oferite în spațiul public, credibilitatea justiției este subminată chiar din interiorul acesteia, nu prin pozițiile politicienilor. 

“Credibilitatea Justiției este subminată din interior, nu e opera mea sau a lui Florin Cîțu sau Stelian Ion, care veneau din Piața Victoriei, unde protestau împotriva OUG 13 și a terorizării magistraților taman la mine în emisiune! Și nu o dată! Realizam prima și singura emisiune din prime-time in care campania ‘Fără penali’ era asumată, criticam dur politicienii care atacau independența justiției și puneau România pe primele pagini ale ziarelor din toată lumea. Emisiunea mea a fost vârful de lance, nava-amiral a presei care apăra independența justiției, ne facem ca uităm?”, a afirmat Rareș Bogdan.

 

Pe 10 august, poporul român a fost umilit

Liberalul a evidențiat că justiția trebuie să apere interesele poporului, însă în cazul evenimentelor de pe 10 august, care au dat naștere practic la concretizarea dosarului cu aceeași dată, poporul a fost umilit de către oamenii legii.

“Oamenii care criticau puterea au fost bătuți și gazați!! Mulți veneau de la mii de kilometri să-și apere țara din ghearele unor bolșevici care confiscau tot: Jandarmerie, justiție, resurse. NE FACEM CĂ UITĂM?? Fiat Justitia, dar să fie Justitie! Ce facem cu mii de magistrați onești care nu participă la jocuri bizare, hm? Și ei afectează credibilitatea Justiției!?”, a pus problema Rareş Bogdan, potrivit dcnews.ro.