Evenimentul Zilei > Actualitate > Raport înfiorător. Mai multe ţări sunt în pericol de dispariţe de pe faţa Pământului: „Nu mai există viitor, dispărem”
Raport înfiorător. Mai multe ţări sunt în pericol de dispariţe de pe faţa Pământului: „Nu mai există viitor, dispărem”

Raport înfiorător. Mai multe ţări sunt în pericol de dispariţe de pe faţa Pământului: „Nu mai există viitor, dispărem”

Națiunile vulnerabile la schimbările climatice au avertizat că sunt la „un pas de dispariție” dacă nu se iau măsuri urgente. Este avertismentul unui grup de țări în curs de dezvoltare, şi vine după ce un raport al ONU care susține că încălzirea globală ar putea face părți ale lumii nelocuibile.

Liderii mondiali, inclusiv prim-ministrul britanic, Boris Johnson, au numit raportul „un apel de trezire către lume”. Iar unele dintre cele mai puternice reacții au venit din țările care vor fi cele mai afectate.

„Plătim cu viața noastră carbonul emis de altcineva”, a declarat Mohamed Nasheed, Maldive, care reprezintă aproape 50 de țări vulnerabile la efectele schimbărilor climatice.

Maldive este cea mai joasă țară din lume, iar Nasheed a declarat că proiecțiile grupului interguvernamental ONU pentru schimbări climatice (IPCC) vor fi „devastatoare” pentru națiune care se află la „marginea dispariției” de pe faţa Pământului, astfel nu vom mai avea viitor, spune fostul preşedinte.

Conform ultimului raport IPCC, valurile de căldură, precipitațiile abundente și secetele vor deveni mai frecvente și extreme. Șeful ONU l-a etichetat drept „cod roșu pentru umanitate”.

Raportul arată că există dovezi „fără echivoc” unde oamenii sunt de vină pentru creșterea temperaturilor. În următoarele două decenii, temperaturile vor crește probabil cu 1,5C peste nivelurile pre-industriale.

Ţările ar putea dispărea de pe fața Pământului din cauza creșterii nivelului mării

Acest lucru ar putea duce la creșterea nivelului mării cu o jumătate de metru, iar o creștere de 2 m până la sfârșitul secolului nu poate fi exclusă. Acest lucru ar putea avea un impact devastator asupra țărilor de coastă joase, a declarat Diann Black-Layne, ambasadorul Antigua și Barbuda și negociatorul principal al Alianței statelor mici insulare. Acesta este chiar viitorul nostru, a spus Black-Layne.

Raportul vine înainte de summitul cheie privind clima de la Glasgow, cunoscut sub numele de COP26. IPCC a realizat acest raport pe care l-au caracterizat ca fiind alarmant, astfel că în urma acestuia a rezultat faptul că există câteva țări de pe Pământ care ar putea dispărea fără doar și poate din cauza schimbărilor climatice care se petrec în ultima perioada.

Lumea mai caldă

În acest sens, specialiștii au explicat că deja sunt câteva zone vizate, astfel că țările respective sunt extrem de afectate de maree, cicloni sau secete accentuate. De asemenea, cercetătorii au mai precizat că o creștere cu doar 1,5 grade Celsius ar avea un impact dezastruos asupra ţărilor insulare din Pacific, căci creşterea nivelului mărilor şi oceanelor ar acoperi total aceste insule.

„ Raportul IPCC este foarte alarmant. Depăşeşte toate estimările şi scoate în evidenţă scenarii catastrofale pentru zona Pacific, cum ar fi creştere nivelului mării, pierderea terenurilor şi chiar posibila pierdere a unor ţări întregi în interval de un secol”, a declarat Satyendra Prasad, ambasadorul Fiji şi reprezentant permanent la ONU, potrivit BBC.