„Producţiile agricole riscă să fie compromise de secetă. In multe zone din ţară, crescătorii de animale au cerut ajutorul pompierilor, iar militarii cară apa cu cisternele Actualul ministru al Agriculturii este printre cei mai longevivi miniştri, dar în tot acest timp, ce a făcut pentru sistemul de irigaţii? În România anului 2015, agricultorii trebuie să se roage, la initiativa BOR, ca să nu aibă parte de secetă pentru că, altfel, culturile agricole sunt în pericol. Avem o agricultură de subzistenţă, iar rezultatele culturilor sunt determinate în continuare exclusiv de de starea vremii, ca în Evul Mediu. Sistemul de irigaţii – la ora actuală, aproape inexistent – trebuie refăcut. În 2014, suprafaţa irigată a fost de 130.000 de hectare, în mod real, în condiţiile în care chiar si la nivelul anului 1990, suprafaţa irigată era de 3 milioane de hectare de pământ arabil. Este necesar ca sistemul de irigaţii să fie reconstruit pentru a nu mai depinde de starea vremii, pentru crearea de locuri de muncă şi pentru a nu mai fi obligaţi să devenim importator de cereale, fructe şi legume. Cei de la Ministerul Agriculturii, care fugareau in urma cu doua luni preturile prin supermarketuri, ar trebui sa caute acolo si produse romanesti si inteleaga ca gasti acolo fructe de sezon mai ales din alte state, rar din România”, a spus Ovidiu Raețchi.

Deputatul PNL a mai spus că, in mod normal, pana la stabilirea unui sistem functional de irigatii, vicepremierul pe probleme de siguranta nationala ar trebui sa preia in coordonare ministerul Agriculturii.

„In conditiile in care Constantin si-a dovedit incompententa in materie strategica, rezumandu-se sa combata problema secetei printr-un parteneriat cu Biserica si prin invocarea fierbinte a proorocului Ilie, e limpede ca avem nevoie de o solutie institutionala mult mai serioasa. Sistemul de irigatii devine, in contextul schimbarilor climatice, o problema de siguranta nationala, el ar trebui privit ca o prioritate de securitate si ar trebui sa intre in coordonarea vicepremierului pe probleme de siguranta nationala” , a punctat deputatul PNL.