Evenimentul Zilei > Actualitate > Raed Arafat a rupt tăcerea! Filmul de la Colectiv, „este aproape zero”
Raed Arafat a rupt tăcerea! Filmul de la Colectiv, „este aproape zero”

Raed Arafat a rupt tăcerea! Filmul de la Colectiv, „este aproape zero”

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut primele declarații legate de filmarea din seara tragediei de la Colectiv.

Raed Arafat a declarat că scopul apariției filmului a fost „să fim terfeliți în timpul unei campanii electorale”, iar „relevanța filmului este aproape zero”.

Filmări s-au văzut, această filmare nu s-a văzut. Poate c-a fost o scăpare, n-a fost nimic intenționat. Eu nu cred că cineva a vrut să ascundă, pentru că dacă voiau să ascundă poate că nici nu menționau asta”, a declarat Raed Arafat, la EuropaFM.

Raed Arafat a explicat că nu este nimic ciudat în faptul că civilii au ajutat victimele din Colectiv.

“Cînd ai zeci de victime, indiferent cîte echipe ajung, este lipsă de tărgi – s-a întîmplat și în alte țări. Prima intervenție la un dezastru este a celui de lîngă dezastru. Nu e nimic ciudat în asta, noi am învățat să criticăm. În această situație chiar dacă pompierii le ziceau să nu intre, se băteau cu ei”, a spus Arafat.

Șeful ISU a mai adăugat că filmul este mult prea dur și nu trebuia arătat publicului.

„Pentru un om simplu este un film extrem de emoțional și extrem de dur. Și până nu explici la omul de rând ce s-a întâmplat, că într-un dezastru, din păcate, nu este o chestie simplă, într-un dezastru cu zeci de victime – România, din fericire, nu a fost lovită cu acest lucru, dar în alte țări care au avut multe atacuri, multe lucruri, ei înțeleg acest lucru mult mai ușor, inclusiv la nivelul populației. Dar într-o situație de acest gen nu merge ca într-o situație când ai trei victime sau patru victime”, a completat Arafat.

În imaginile furnizate cotidianului Libertatea de un fost ofițer ISU, imagini filmate de un pompier, se poate observa absența unei proceduri standard de intervenție pentru astfel de situații, precum și nepăsarea salvatorilor față de victime sau brambureala ofițerilor care s-au perindat în fatidica noapte de 30 octombrie 2015 la conducerea operațiunilor din Colectiv.

20 de minute și 40 de secunde de haos

Pompierul care a oferit cele 20 de minute și 40 de secunde filmate susține azi că a văzut colegi care „nici măcar nu le-au luat pulsul” victimelor din Clubul Colectiv.

Ofițerul de la pompieri declară sub protecția anonimatului că, „după ce s-a realizat ce conțin, filmările colegului nu au fost văzute decât de către un grup mic de ofițeri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Cioloș și nici procurorilor!”.