Evenimentul Zilei > International > Putin vrea să pună cizma pe Balcani. Rusia rupe bucăți din Europa, după neînțelegeri cu UE
Putin vrea să pună cizma pe Balcani. Rusia rupe bucăți din Europa, după neînțelegeri cu UE

Putin vrea să pună cizma pe Balcani. Rusia rupe bucăți din Europa, după neînțelegeri cu UE

Reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cizov a lansat o invitație Albaniei și Macedoniei de Nord să se înscrie în Uniunea Economică Eurasiastică.

„Albania şi Macedonia de Nord vor înţelege mai bine EAEU, şi nu UE. Sunt sigur că ţările candidate la aderarea la UE, văzând recenta amânare din partea Bruxelles-ului, ar putea avea beneficii din partea uniunii noastre”, a declarat Vladimir Cizov.

Cele două state balcanice și-au exprimat intenția de a adera la Uniunea Europeană și au realizat o parte din reformele necesare pentru a putea începe negocierile de integrare. Cu toate acestea demersul lor a fost blocat la nivelul Consiliului European, de Franța, Olanda și Danemarca care și-au exprimat îndoielile cu privire la progresul realizat. Guvernul Franței a cerut o reformă fundamentală a procesului de aderare la UE, ca o condiție pentru aprobarea începerii negocierilor. parisul consideră că extinderea Uniunii în Balcani, o regiune afectată puternic de corupție și criminalitate organizate ar putea produce noi probleme la nivelul Uniunii Europene.

Pe de altă parte, decizia a produs nemulțumirea Germaniei și a altor state membre UE.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.