Versiunea rusă a Wikipedia urmează a fi creată pentru a se asigura că rușii au acces la informații mai „detaliate și de încredere” despre țara lor.  Acest proiect  își are originile în anul 2014, atunci când autoritățile de la Moscova au încercat să blocheze portalul Wikipedia fiind deranjate de un articol care conține instrucțiuni despre cultivarea unui tip de canabis.

Proiectul în valoare de 2 miliarde de ruble (25 de milioane de euro) are ca dată de lansare sfârșitul anului 2022, informează portalul rus de știri RBC. Se pare că enciclopedia online va conține mai mult de 80.000 de articole din Marea Enciclopedie rusă care până în prezent are  35 de volume.

Documentele de achiziții analizate de site-ul de știri RBC afirmă că ”Wikipedia ”rusă va trebui să aibă capacitatea de a gestiona 15 milioane de vizitatori unici în fiecare zi. Pentru comparație, sub 3 milioane de utilizatori din Rusia au vizitat Wikipedia.org în fiecare zi a lunii iulie 2019.

Se presupune că utilizatorii înregistrați vor putea propune noi idei de articole dar o comunitate de experți va avea ultimul cuvânt în legătură cu extinderea și actualizarea enciclopediei.