Evenimentul Zilei > Actualitate > Putin scapă lucrurile de sub control. Decizie disperată în Moscova. Milioane de ruși sunt afectați
Putin scapă lucrurile de sub control. Decizie disperată în Moscova. Milioane de ruși sunt afectați

Putin scapă lucrurile de sub control. Decizie disperată în Moscova. Milioane de ruși sunt afectați

Situația epidemiologică din capitala Rusiei se agravează de la o zi la alta, bilanțul oficial al guvernului indicând noi recorduri de 40.096 de cazuri de infecții și 1.159 de decese în ultimele 24 de ore. În acest condiții, autoritățile muscovite se văd nevoite să adopte noi restricții.

În primul rând, au fost închise toate serviciile neesențiale din Moscova până în data de 7 noiembrie, în actualul context al creșterii infecțiilor de COVID.

Astfel, magazine de haine sau de mobilă, sălile de fitness, şcolile de dans şi instituții neesenţiale vor rămâne închise. Vor funcționa doar magazinele în care se comercializează alimente, medicamente și alte produse esențiale. Școlile și grădinițele se închid și ele complet. Iar din 30 octombrie angajații nu vor mai putea lucra la locurile de muncă fizice timp de o săptămână.

Din cauza noilor restricții, drumurile din Moscova au fost mai puțin aglomerate decât de obicei. Însă nu același lucru se poate spune despre rețeaua extinsă de metrou unde numărul de pasageri a fost la fel de ridicat. Iar mulți dintre ei au ignorat recomandările specialiștilor epidemiologi de a purta măști de protecție sanitară.

https://www.scientificamerican.com/article/covid-vaccine-makers-prepare-for-a-variant-worse-than-delta/
Sursa. Pixabay

Rusia se confruntă cu o explozie de cazuri de COVID

Rusia a introdus restricții foarte severe la începutul pandemiei pe care, însă, ulterior, le-au relaxat. Autoritățile au ezitat, mai apoi, să impună alte restricții care ar fi afectat economia. În schimb au solicitat cetățenilor să se vaccineze. Rusia a fost printre primele state care au produs propriul vaccin împotriva COVID-19. Până joi, însă, 28 octombrie, doar 32% din populația Rusiei a fost complet vaccinată.

Rusia a înregistrat un total de aproape 8,4 milioane de cazuri și peste 235.000 de decese, iar experții  spun că autoritățile au minimalizat severitatea pandemiei. Cifrele publicate de agenția de statistică Rosstat în octombrie sugerează că peste 400.000 de oameni au murit în țară din cauza coronavirusului.

Rușii călătoresc în străinătate

În aceste condiții președintele Vladimir Putin a dispus, săptămâna trecută, o vacanță plătită la nivel național între 30 octombrie și 7 noiembrie. A fost o încercare de a opri creșterea infecțiilor.

Autoritățile nu le-au cerut rușilor să rămână acasă în această perioadă, astfel că mulți ruși și-au plănuit vacanțe în străinătate, potrivit Al Jazeera. Cererea din Rusia pentru zboruri cu destinație Turcia și Egipt a crescut.