Kremlinul a anunţat că Putin se va adresa camerei inferioare a parlamentului înaintea votului privitor la această propunere. Duma de Stat a aprobat ieri propunerile de modificări constituționale dorite de Vladimir Putin. Acesta va avea posibilitatea să candideze din nou la președinție, în 2024, deși cel de-al doilea mandat constituțional îi expiră tot atunci.

Propunerea a venit din partea Valentinei Tereshkova, care a fost prima femeie în spațiu. Ea a propus adăugarea unei alte modificări pe listă – resetarea mandatelor prezidențiale la zero după ce amendamentele constituționale au fost adoptate pentru a permite Putin să candideze din nou pentru președinte. ”Acesta ar fi un factor de stabilizare pentru societatea noastră”, a spus ea.

La scurt timp, liderul rus a ajuns la Duma de Stat și a spus că este dispus să se lase convins. ”În principiu, această opțiune ar fi posibilă, dar cu o singură condiție: dacă Curtea Constituțională a concluzionat oficial că o astfel de modificare nu ar contrazice principiile și dispozițiile de bază ale dreptului de bază și ale Constituției”, a spus Putin în timp ce era aplaudat.

Câteva minute mai târziu, deputații Dumei de Stat au aprobat modificarea propusă de Tereshkova. În ceea ce privește Curtea Constituțională, consultantul politic Yevgeny Minchenko a declarat pentru The Moscow Times că nu poate vedea un scenariu în care aceasta nu ar susține propunerea.

Pe 22 aprilie, mai arată sursa citată, e programat un vot la nivel național pentru validarea amendamentelor constituționale. Pe lângă amendamentul lui Tereshkova, rușii vor vota asupra consacrării căsătoriei ca uniune strictă între un bărbat și o femeie și credința în Dumnezeu.