Evenimentul Zilei > International > Putin nu a decis dacă va mai candida din nou în 2024
Putin nu a decis dacă va mai candida din nou în 2024

Putin nu a decis dacă va mai candida din nou în 2024

Liderul de la Kremlin a spus, joi, că deocamdată nu a decis dacă va candida sau nu din nou pentru funcţia supremă în Federaţia Rusă, la finalul actualului mandat. Discuția despre acest subiect este prematură, a estimat Putin.

Anul acesta, Rusia a finalizat o reformă constituţională care, printre altele, îi va permite lui Putin să candideze pentru încă două mandate de câte şase ani în funcţia de preşedinte, ceea ce ar însemna până în anul 2036.

Vladimir Putin, în vârstă de 68 de ani, aflat la putere de două decenii fie ca preşedinte, fie ca prim-ministru, urma să se retragă în 2024, la încheierea celui de-al doilea mandat prezidenţial consecutiv, al patrulea al său în total, scrie Agerpres.

Reforma constituţională din Rusia, controversată, a făcut obiectul unui referendum în vara acestui an. Consultarea populară, prevăzută iniţial pentru 22 aprilie, a fost însă amânată din cauza epidemiei de Covid-19. Pentru a evita o afluenţă prea mare în secţiile de vot fără a afecta participarea, ea s-a desfăşurat o săptămână, de pe 25 iunie până pe 1 iulie.

Amendamentul cel mai controversat a fost cel care îi acordă lui Putin posibilitatea de a rămâne la Kremlin două mandate în plus, până în 2036.

Alte revizuiri prevăzute în reformă au consolidat prerogativele prezidenţiale, cum sunt numirile şi destituirile de judecători. La aceasta se adaugă o indexare a pensiilor, „credinţa în Dumnezeu” înscrisă în Constituţie, la fel şi căsătoria ca instituţie heterosexuală.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE