Evenimentul Zilei > International > Anunţ important şi pentru românii din Italia. S-a decis data vaccinării împotriva Covid-19
Anunţ important şi pentru românii din Italia. S-a decis data vaccinării împotriva Covid-19

Anunţ important şi pentru românii din Italia. S-a decis data vaccinării împotriva Covid-19

În contextul luptei cu pandemia de coronavirus, autorităţile din Italia au confirmat recent planul naţional şi data vaccinării în masă împotriva Covid-19, o veste care cu siguranţă îi interesează şi pe românii care muncesc în această ţară.

Conform statisticilor oficiale despre românii din Cizmă, 1,2 milioane lucrează cu forme legale în Italia, iar vestea dată miercuri de comisarul extraordinar pentru urgenţa coronavirusului, Domenico Arcuri, sigur îi va interesa şi pe „stranieri”. Astfel, la finalul reuniunii între guvernul central şi guvernatorii celor 20 de regiuni s-a decis data începerii vaccinării împotriva Covid-19.

Urmând exemplele altor ţări, autorităţile din Italia au decis că vaccinarea va începe cu grupele de populaţie care au cel mai ridicat risc la Covid-19, precum personalul medical şi vârstnicii. Ulterior, vaccinarea va fi extinsă la populaţia generală, conform spuselor lui Arcuri, care a completat că vaccinarea va fi gratuită şi neobligatorie.

Doze de vaccin Pfizer, darurile de Crăciun

În prima fază, campania de vaccinare va începe cu primele 1.833.975 de doze de vaccin Covid-19 distribuite de Pfizer. Italia le va primi, la fel ca în cazul celorlalte ţări, prin sistemul centralizat de achiziţie al Uniunii Europene, în baza autorizării Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

Pentru cei curioşi să afle care va fi prima zi a campaniei de vaccinare, Arcuri a precizat că dacă totul va decurge conform previziunilor, primele doze vor fi administrate cetăţenilor imediat după Crăciun: „În zilele următoare, prima sesiune de vaccinare în masă va implica lucrători în domeniul medical şi de asistenţă socială, personalul spitalelor de stat şi private, rezidenţii şi personalul centrelor de îngrijire.”

Cele mai afectate regiuni sunt primele vizate

În cadrul discuţiilor derulate miercuri s-a mai stabilit că planul de distribuţie a primelor 1,8 milioane de doze se va face între regiuni în funcţie de situaţia lor epidemiologică. „Al doilea lot de 2.507.700 de doze va sosi în Italia în următoarele săptămâni, potrivit biroului comisarului.

Italia a raportat miercuri 17.572 de cazuri noi de infectare şi încă 680 de decese. Numărul total al infectărilor a ajuns la 1.888.144, iar cel al deceselor la 66.537, potrivit Ministerului Sănătăţii”, a mai arătat Agerpres.