Evenimentul Zilei > International > „Italia va pune la dispoziție 1.500 de pavilioane pentru vaccinări”, susține comisarul italian pentru Situații de urgență
„Italia va pune la dispoziție 1.500 de pavilioane pentru vaccinări”, susține comisarul italian pentru Situații de urgență

„Italia va pune la dispoziție 1.500 de pavilioane pentru vaccinări”, susține comisarul italian pentru Situații de urgență

IL GIORNALE: Comisarul italian pentru Situații de urgență, Domenico Arcuri, a declarat luni că „primele doze de vaccin vor fi administrate în Italia, începând cu 15 ianuarie”.

„Va fi o zi simbolică, în care vor începe vaccinările în toată Europa. Ideea să existe o țară care să înceapă mai devreme decât celelalte este în prezent departe de a deveni concludentă”, a precizat Arcuri. Ar putea fi o vaccinare „simbolică” pe 6 ianuarie, dar apoi va începe din 15 ianuarie. Și numai dacă vom primi aprobarea de la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), la reuniunea programată pentru 29 decembrie.

Între timp, au început să sosească scrisori de informare și de consimțământ pentru medicii care vor fi primii vaccinați: vor trebui să se alăture voluntar campaniei: vaccinul nu va fi obligatoriu pentru nimeni, momentan.

Noutatea anunțată de Arcuri este faptul că profilaxia va fi administrată în pavilioane în formă de primula proiectate de Stefano Boeri. Ideea este aceea a renașterii, simbolizată de prima floare care apare după iarnă. „Primii care vor fi vaccinați vor fi 1,8 milioane de lucrători din domeniul sănătății și, apoi, cei aflați în azilurile pentru bătrâni”, a confirmat comisarul.

Și nu s-ar putea întâmpla altfel, întrucât categoriile cele mai afectate, deoarece sunt cele mai expuse, sunt chiar angajații din domeniul sănătății și rezidenții caselor de bătrâni.

La început vor exista 300 de puncte de administrare în spitale pentru vaccinul anti-Covid și, apoi, vor crește la 1.500 în „perioadele de răspândire în masă” în foișoarele în formă de floare împrăștiate în toată peninsula în funcție de populația expusă.

„Vor fi simbolul renașterii țării după întunericul pandemiei”, a spus arhitectul Boeri. Între timp, experții continuă să fie îngrijorați. Virusologul Fabrizio Pregliasco avertizează. „Dacă al treilea val și vaccinarea vor fi concomitente, riscăm probleme serioase”, spune virusologul de la Universitatea din Milano.

„Trebuie să reușim să reducem cifrele epidemiei de COVID-19 în Italia în mod consistent, și pentru a ne pregăti bine pentru campania de vaccinare”. Îngrijorare împărtășită de Arcuri, care consideră că ar fi „complicat să înceapă campania de vaccinare cu o creștere a curbei epidemice”.

Pentru a obține imunitate de turmă, cel puțin 60-70% din populație va trebui vaccinată. Arcuri a explicat că „numărul persoanelor care urmează să fie vaccinate în diferitele regiuni vor fi stabilit în aceste ore și definitivarea distribuirii va avea loc în următoarele două zile”.

Boeri a mai precizat că structurile de foișor vor fi realizate cu material durabil și alimentate cu energie solară. Pentru administrarea vaccinului s-a calculat că vor fi necesari cel puțin 20.000 de lucrători din domeniul sănătății. Deocamdată, a fost un concurs pentru 3.000 de medici și 12.000 de asistenți medicali, deci 15.000 în total.

Arcuri a reiterat, de asemenea, că „a lansat un număr de call-center timp de două zile pentru a cere – ca și cum am fi în război cu un fel de chemare la arme – 3.000 de medici și 12.000 de asistenți medicali pentru a ne ajuta în această campanie”.

Valoarea contractului a fost stabilită la 534.284.100. Un cost care include contracte pentru personal, pentru o perioadă maximă de 9 luni în plus. Costul lunar al forței de muncă a fost calculat la 6.538 euro brut pe lună pentru medici și 3.077 euro pentru asistenți medicali.

Sursa

Traducerea: Oana Avram, RADOR