COVID-19. Nelu Tătaru, anunț de ultima oră despre vaccinare. Asta nu se știa despre vaccin

COVID-19. Nelu Tătaru, anunț de ultima oră despre vaccinare. Asta nu se știa despre vaccin

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat cum se va desfășura vaccinarea împotriva coronavirusului originar din China.

Ministrul a spus că, foarte curând, primele zece mii de doze vor fi folosite pentru a imuniza personalul medical din spitalele de boli infecțioase. Primele doze care ajung în România vor ajunge pentru vaccinarea a 5.000 de persoane.

Nelu Tătaru a explicat că angajații spitalelor de boli infecțioase vor fi vaccinați chiar dacă au făcut boala la un moment dat. Singurul impediment ar fi ca persoana respectivă să fie bolnavă de COVID-19 în acel moment.

Cum va fi adus și distribuit noul vaccin

Ministrul a mai spus că firma producătoare, Pfizer, va asigura transportul vaccinului până în România. Ulterior, dozele de vaccin vor fi depozitate în congelatoare speciale, unul în București și alte cinci răspândite pe întreg teritoriul țării, de regulă la spitalele militare.

De acolo, dozele cu produsul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech vor fi transportate către centrele de vaccinare. Nelu Tătaru a precizat că vaccinul poate să stea la temperaturi normale câteva zile, așa că nu vor fi probleme logistice.

El a mai spus că centrele de vaccinare se vor organiza separat de spitale, cu medici care să facă evaluarea pacienților cu privire la alergii sau alte probleme de sănătate și asistenți care vor injecta propriu-zis substanța.

Vaccinul nu se va face la început prin medicii de familie, la cabinetele lor, ci doar la centrele de vaccinare, a mai precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

El a explicat și că, după prima doză, la 28 sau 21 de zile, în funcție de produsul folosit, se face rapelul, adică cea de a doua doză de vaccin.

În Capitală, un centru major de vaccinare ar putea să fie organizat la Romexpo.

Câți oameni am putea testa pentru COVID-19

Nelu Tătaru a vorbit și despre numărul de teste, spunând că am avea capacitate mai mare de testare din punct de vedere al aparatelor pentru TC-PCR, dar numărul de teste realizate depinde și de personalul care folosește aparatele, dar și, pur și simplu, de „cerere”, adică de numărul celor care sunt trimiși în urma anchetelor epidemiologice să-și facă testul și de cel al persoanelor care și-l fac din proprie inițiativă.