Putin califică ultima măsură propusă de SUA împotriva Moscovei ca fiind „un gest neamical” în cadrul unei reuniuni televizate cu susţinători ai candidaturii sale pentru cel de-al patrulea mandat în alegerile prezidenţiale din 18 martie, potrivit AGERPRES. Liderul de la Kremlin a fost sarcastic, spunând că este chiar „ofensator” că nu se află el însuși pe listă.

 

 

„Este, evident, un gest neamical; el complică relaţiile ruso-americane, aflate deja într-o stare dificilă, şi afectează relaţiile internaţionale în ansamblul lor”, a spus Putin.

 

În ceea ce privește un răspuns al Rusiei față de proiectul care nu prevede sancțiuni imediat, Kremlinul exclude orice formă de retorsiune care nu ar face decât să agraveze situația. Scopul declarat al lui Putin este să creeze „relații stabile, pe termen lung” cu SUA:

 

„Lista Oligarhilor” conține 210 persoane considerate drept apropiate ale liderului de la Moscova și a fost publicată marți de Departamentul de Finanțe al Statelor Unite. În documentul de șapte pagini sunt numiți toți cei 22 de miniștri ai guvernului de la Moscova, 40 de membri ai administrației prezidențiale, dar și persoane cu funcții importante în serviciile secrete.

 

Această listă riscă să deterioreze şi mai mult relaţiile şi aşa tensionate dintre Washington şi Moscova, punând în pericol cercurile cele mai apropiate ale preşedintelui rus, ameninţate cu tăierea accesului la finanţările internaţionale.

 

Departamentul de Stat al SUA a apreciat luni că legea a avut ca efect obligarea guvernelor străine să renunţe la contractele de armament cu companiile ruse şi că, prin urmare, este inutil în această etapă să se impună noi sancţiuni în domeniul vânzărilor de arme.

 

Sursa: AGERPRES