Evenimentul Zilei > International > Putin, la mâna lui Zelenski. Într-un acord de pace, „ucrainenii ar putea accepta cel mult o încetare a focului”
Putin, la mâna lui Zelenski. Într-un acord de pace, „ucrainenii ar putea accepta cel mult o încetare a focului”

Putin, la mâna lui Zelenski. Într-un acord de pace, „ucrainenii ar putea accepta cel mult o încetare a focului”

Lawrence Freedman, specialist în relații internaționale, politică externă și strategie, a vorbit despre războiul din Ucraina și care sunt șansele unui tratat de pace între cele două state. Istoricul susține că lui Vladimir Putin i-a fost ușor să înceapă un război, însă nu îi va fi ușor să îl și încheie. În ceea ce privește un acord de pace, specialistul susține că „ucrainenii ar putea accepta cel mult o încetare a focului”.

Istoricul britanic Lawrence Freedman consideră invazia Rusiei în Ucraina un război „ineficient și inutil”. Poporul rus are și el de suferit din cauza sancțiunilor Occidentului și nu numai. Specialistul în politică externă susține că economia din 2022 a Federației Ruse a fost una bună datorită creșterii prețului la energie, însă anul acesta lucrurile se schimbă. Economia a intrat în declin și nu se mai fac investiții. Freedman consideră că rușii nu pot face nimic, pentru că o revoltă este considerată „trădare”, așa că se află momentan în stadiu de negare a evidențelor.

„Pentru președintele rus Vladimir Putin problema este cum să pună capăt acestui război, fără să-și fi atins obiectivele. Cred că îi este foarte greu pentru că de îndată ce se termină, începe „contabilitatea”. Costul acestui război va trebui pus în balanță cu orice s-a câștigat. Cred că este și raționamentul care dictează strategia Rusiei în acest moment… Singura mea explicație pentru ceea se întâmplă acum și pentru ferocitatea cu care se luptă pentru Bahmut, de exemplu, este că Moscova crede că ar putea cuceri toată regiunea Donețk și să păstreze tot Luansk-ul, și că asta ar putea funcționa”, spune istoricul în cadrul unui interviu acordat celor de la RFERL.

Ucraina nu va accepta un acord cu Rusia. Singura cale de pace este un alt guvern la Moscova

Istoricul britanic este septic cu privire la un posibil acord între cele două state. El consideră că pacea poate fi adusă doar de schimbarea lui Vladimir Putin. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, situația va fi instabilă.

„Problema Rusiei este că ucrainenii ar putea accepta cel mult o încetare a focului. Cu siguranță nu vor fi de acord cu o încetare a focului care să implice și un transfer de suveranitate asupra regiunilor din est. În practică, ar rămâne cu o situație inerent instabilă. Oricum, atâta timp cât la conducerea Rusiei nu vine o echipă care să vadă altfel relațiile cu Ucraina, situația va fi instabilă. Deci, lecția de bază a războaielor este că sunt mai ușor de început decât de încheiat”, a adăugat Lawrence Freedman.

Specialistul în politici externe susține că un acord de pace între Rusia și Ucraina este imposibil în acest moment, din cauza crimelor de război și a problemei reparațiilor. Pacea între cele două state poate fi adusă doar prin înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere. „Nu există nici un indiciu, în acest moment, că asta s-ar putea întâmpla, dar nu este exclus pentru că nimeni nu știe cu adevărat ce se întâmplă la Moscova”, a subliniat istoricul.

„Dacă Ucraina ar fi putut să împingă forțele ruse din toată Ucraina, asta ar fi o înfrângere. Nu este cu totul imposibil, dar cred că în acest moment este foarte greu. Cred că pierderea peninsulei Crimeea ar fi fără echivoc o mare înfrângere pentru Putin. Pentru ca rușii să fie împinși înapoi în altă parte – la granițele din 2013 sau la granițele din 1991 – asta s-ar putea face probabil, dar s-ar cere garanții pentru vorbitorii de limbă rusă și alte obligații.

Bănuiesc că o să vină un moment în care Moscova realizează că nu prea merită să se lupte pentru a păstra niște enclave pe care le aveau oricum înainte de război. (…) În general, ucrainenii au mai multe șanse de câștig decât rușii, care nu cred că au avut vreodată o șansă reală de a-și atinge obiectivele inițiale. Le-ar putea însă reformula”, a mai spus Freedman în cadrul interviului.