„Republica Moldova, următoarea Ucraină”. Cu ce i-a supărat Maia Sandu pe oficialii ruși
- Ramona Rotaru
- 2 februarie 2023, 15:47
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susține că „Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru a avea rolul următoarei Ucraine” și o acuză pe Maia Sandu că este dispusă la orice propunere, inclusiv să se unească cu România.
În cadrul unui interviu televizat, Serghei Lavrov vorbește despre Republica Moldova, acuzând liderii de la Chișinău că sunt dispuși să facă jocul Occidentului. Ministrul rus de Externe susține că Republica Moldova va juca „rolul următoarei Ucraine”, în timp ce Maia Sandu este pregătită pentru unirea cu România.
„Republica Moldova este acum luată în calcul pentru acest rol”, a spus Lavrov în cadrul interviului acordat pentru televiziune Rossia 24. Acesta susține că Occidentul o susține pe Maia Sandu, care este „dornică să intre în NATO și pregătită practic, pentru orice”, inclusiv pentru unirea cu România.
Întrebat care dintre țările din jurul Rusiei va urma calea Ucrainei, Serghei Lavrov a vorbit despre Republica Moldova.
„Acum, Moldova este privită pentru acest rol. În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită să se unească cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a fost răspunsul lui Lavrov.
Ministrul rus de Externe nu o acuză doar pe Maia Sandu, ci și întreg Occidentul. Oficialul susține că zvonurile cu privire la refuzul Rusiei de a negocia problema Ucrainei sunt minciuni. Scopul Occidentului este de a întoarce Republica Moldova, Georgia și alte foste republici sovietice împotriva Federației Ruse.
„Le-ar plăcea să transforme Georgia într-un alt factor de iritare, să se revină la situaţia din vremurile agresive ale lui Saakaşvili (n.r. - fostului preşedinte Mihail Saakaşvili). Nu am nici cea mai mică îndoială”, a susţinut şeful diplomaţiei ruse.
Politica din Republica Moldova, o copie a regimului lui Volodimir Zelenski
Nu este prima dată când liderii de la Chișinău primesc amenințări din partea Rusiei. Senatorul Andrei Klimov a dat de înțeles că problemele Ucrainei au început încă din 2014, atunci când și-a anunțat intenția de a adera la NATO. Potrivit acestuia, Republica Moldova urmează aceeași „politică sinucigașă”.
„Această doamnă are 50 de ani. Înseamnă că a trăit în URSS până la 20 de ani. Ar trebui să cunoască istoria noastră comună și nu ar trebui să încreadă Occidentului soarta poporului său. Acei membri NATO pro-americani care chiar acum au nevoie de mai multă carne de tun pentru a se război cu Rusia pe câmpul de luptă. Populația ucraineană scade tot mai mult cu fiecare zi, din cauza grijei lui Biden și a europoizilor care îl slujesc. Iar economia sa, cândva cea mai înfloritoare din URSS, este în ruine din cauza conducătorilor săi din NATO. Chiar este Sandu atât de indiferentă față de moldoveni și atât de dependentă de Washington încât este gata să repete politica sinucigașă a unor trădători naționali din Ucraina precum Poroșenko și Zelenski?!” a scris Klimov pe canalul său de Telegram în urmă cu aproximativ două săptămâni.
Potrivit mai multor declarații ale oficialilor ruși, Maia Sandu a început să deranjeze din momentul în care a anunțat intenția de a adera la „o alianţă militară mai largă”.
„Dacă Moldova vrea să-şi distrugă propriul stat, aceasta este cea mai bună cale (...). Dacă ei cred că, la fel ca Finlanda sau Suedia, pe furiş, rapid, profitând de situaţie, pot adera la NATO şi că nu li se va întâmpla nimic pentru asta în propria lor ţară, ar trebui să-şi amintească altceva. Faptul că Finlanda are două limbi oficiale şi îşi respectă poporul. Iar ei (Moldova) au Găgăuzia (...) şi Transnistria, care are o populaţie rusofonă şi care şi-a exprimat voinţa cu mult timp în urmă, la începutul anilor 1990”, a declarat pentru ziarul Vedomosti Leonid Kalaşnikov.