Evenimentul Zilei > Actualitate > Rusia, Africa de Sud și China au planificat exerciții militare comune. Decizia este „un simbol al anului care a trecut”
Rusia, Africa de Sud și China au planificat exerciții militare comune. Decizia este „un simbol al anului care a trecut”

Rusia, Africa de Sud și China au planificat exerciții militare comune. Decizia este „un simbol al anului care a trecut”

Rusia, Africa de Sud și China au pus la cale un plan de a organiza exerciții militare comune. Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, a organizat un turneu în Africa. Țările din Occident au reacționat față de decizia celor trei state.

Ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a mers într-o nouă vizită în Africa de Sud. Este pentru a doua oară când oficialul rus face acest pas de la începutul războiului din Ucraina. Lavrov a încercat să își caute aliați în această zonă pentru că multe dintre țările de pe continentul african emergente și nealiniate. În plus, multe state nu și-au exprimat o poziție față de conflictul armat declanșat de Rusia.

Africa de Sud nu a condamnat Rusia pentru războiul din Ucraina. În plus, „patria lui Nelson Mandela” nu a renunțat la relațiile strânse pe care le are cu Moscova în ciuda presiunilor făcute de SUA și Uniunea Europeană. Țara a devenit unui dintre cel mai important partener geostrategic din BRICS. Din această oraganizație mai fac parte Brazilia, Rusia India, China și Africa de Sud.

Rusia se pregătește de exerciții militare comune cu China și Africa de Sud

Rusia și Africa de Sud ar putea să devină din ce în ce mai apropiate și din punct de vedere militar. Cel două țări alături de China au stabilit că vor face exerciții navale militare comune. Țările din Occident văd aceste exerciții militare drep o amenințare pentru Europa și că ar reprezenta „un simbol al anului care a trecut de când a început conflictul din Ucraina”. Rusia încearcă să își impună puterea pe continentul african. Acest lucru înseamnă că demersurile UE a de a izolva Moscova au avut suuces.

Exercițiile militare vor avea loc în luna februarie, în largul coastelor Republicii Africa de Sud. La aceste exerciții vor participa Marina miliară a Rusiei, cea ale Africii de Sud și marinari ai Armatei Populare de Eliberare a Chinei. Ministerul rus al Apărării a spus că Moscova va trimite echipajul fregatei „Amiralul Flotei Uniunii Sovietice, Gorskov”. Ministrul sud-african al Apărării și Veteranilor, Tandi Modise, a declarat că în timpul acestor exerciții vor fi exersate tehnicile de lutpă împotriva piraților, informează L’Opinion.