Război în Ucraina, ziua 338. Kuleba: Reprezentanţii din 20 de ţări s-au întalnit la Praga pentru constituirea Tribunalului special pentru crime de război

Război în Ucraina, ziua 338. Kuleba: Reprezentanţii din 20 de ţări s-au întalnit la Praga pentru constituirea Tribunalului special pentru crime de războiPortret al președintelui rus Vladimir Putin realizat din cartușe de gloanțe de pe câmpurile de luptă din Donbas. Artist Daria Marchenko.. Sursa: Dreamstime

Reprezentanţii a 20 de ţări s-au întâlnit la Praga pentru a discuta despre înfiinţarea unei instanţe speciale pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei. Acest lucru a fost anunţat de ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba.

Tatăl lui Djokovic s-a fotografiat alături de fanii tenisului care flutură steaguri pro-Rusia

Videoclipul a apărut în timp ce poliția a îndepărtat patru persoane de la turneul Australian Open pentru că au afișat steaguri rusești.

Tatăl lui Novak Djokovic a fost filmat în timp ce poza cu fanii care fluturau steaguri pro-ruse la Australian Open, o scenă pe care ambasadorul Ucrainei a calificat-o drept „o rușine".

Comentariul diplomatului a fost făcut joi, la o zi după ce jucătorul sârb tocmai își rezervase locul în semifinalele turneului, după ce l-a învins în două seturi pe adversarul rus Andrey Rublev pe Rod Laver Arena, potrivit Aljazeera.

Răspunsul brutal al lui Putin la „Alianța tancurilor”

După ce președintele Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au dat undă verde miercuri trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina, Volodimir Zelenski cere țărilor occidentale rachete cu rază lungă și avioane de luptă. Între timp, o țară europeană vrea să ofere Kievului bombe cu dispersie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că trimiterea de tancuri moderne în Ucraina arată o „implicare directă în conflict”.

Rușii au răspuns cu rachete hipersonice. Alarme de raid aerian s-au auzit joi dimineața în mai multe regiuni din Ucraina. În urma bombardamentelor rusești, cel puțin un om a murit și alte persoane au fost rănite. Zelenski a spus pentru Sky News că nu este interesat să discute cu președintele Vladimir Putin.

Patriarhul Kirill spune că fuga tinerilor ruși de mobilizare este impusă din exterior de „valori false”

Decizia multor bărbaţi apţi pentru efectuarea serviciului militar de a abandona Rusia în timpul mobilizării parţiale decretate de Kremlin este o consecinţă a anilor de impunere din exterior a unor „valori false” populaţiei ruse, a declarat joi patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, transmite EFE.

„Timp de ani de zile, în rândul generaţiilor tinere s-au impus şi au fost sprijinite valori false importate din exterior, care au fost acceptate fără cel mai mic simţ critic”, a declarat Kirill în timpul unei intervenţii în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).

Zelenski: „Putin este un nimeni pentru mine”

Într-un interviu recent acordat postului Sky News, preşedintele Zelenski i-a declarat jurnalistului britanic Kay Burley că Vladimir Putin este „nimeni” pentru el în urma atacării Ucrainei de către Rusia şi că nu are niciun interes să se întâlnească cu acesta.

„Nu este de interes pentru mine”, a spus Zelenski despre o potenţială întâlnire faţă în faţă cu Putin. „Nu este interesant să mă întâlnesc, nu este interesant să vorbesc. De ce? Pentru că am avut o întâlnire cu el în formatul Normandia, a fost înainte de invazia la scară largă. L-am văzut pe omul care a spus un lucru şi apoi a făcut altul”.

De asemenea, Zelenski a declarat pentru Sky News că Ucraina ţine evidenţa numărului masiv de victime în rândul ruşilor pe câmpul de luptă. El a adăugat că, în calitate de tată, nu poate înţelege cum familiile din Rusia au permis ca fiii lor să fie trimişi să moară luptând într-un război nedrept.

Rusia acuză Occidentul de implicare directă în conflict şi exclude orice negociere cu Zelenski

Administraţia Vladimir Putin a acuzat, joi, naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate, şi a semnalat că exclude orice posibilitate de negocieri cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Există constant declaraţii din capitalele europene şi de la Washington că trimiterea diverselor sisteme de armament în Ucraina, inclusiv tancuri, nu înseamnă în niciun fel implicarea acestor ţări sau a Alianţei în ostilităţile din Ucraina. Noi, în mod categoric, nu suntem de acord cu această poziţie şi, la Moscova, orice face Alianţa şi capitalele menţionate este considerată o implicare directă în conflict. Vedem că acest lucru se intensifică”, a afirmat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia Reuters.

De altfel, Dmitri Peskov a exclus orice perspectivă de negociere cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. "Noi ştim ce promisiuni a făcut Zelenski în campania electorală prezidenţială şi nu este greu să ne amintim şi să le împrospătăm memoria celor care l-au votat în Ucraina: nu a rezolvat deloc problemele din Donbas, a renegat Acordurile Minsk, se pare că nu a intenţionat niciun moment să le aplice, pentru că se pregătea de război. În acest context, a încetat de mult timp să mai fie un potenţial interlocutor pentru discuţii cu preşedintele Vladimir Putin", a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenţia Tass.

Lista evenimentelor cheie, ziua 337

  • Statele Unite și Germania au anunțat că intenționează să trimită Ucrainei zeci de tancuri moderne, lucru salutat de Kiev ca un potențial punct de cotitură în lupta sa pentru a respinge invazia Rusiei, dar denunțat de Moscova ca un pas "extrem de periculos".
  • Cheia pentru furnizarea de tancuri a fost viteza și numărul suficient de tancuri, a declarat președintele ucrainean. El a mai afirmat că a vorbit, de asemenea, cu șefii NATO și a cerut furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de înaltă performanță care să se adauge la angajamentul de tancuri din partea SUA și a Germaniei.
  • Decizia Germaniei deschide calea pentru ca alte țări precum Polonia, Spania, Finlanda, Olanda și Norvegia să furnizeze Ucrainei o parte din tancurile lor Leopard, contribuind astfel la livrarea sutelor de tancuri de care Ucraina spune că are nevoie.
  • Este posibil să dureze mai multe luni până când tancurile puternice ale SUA pe care președintele Joe Biden a fost de acord să le trimită Ucrainei să ajungă la destinație, a declarat Casa Albă.
  • Rusia a reacționat cu furie la decizia Germaniei de a aproba livrarea tancurilor Leopard 2, afirmând că Berlinul își abandonează "responsabilitatea istorică față de Rusia" care decurge din crimele naziste din cel de-al Doilea Război Mondial.
  • Șeful părții controlate de Rusia din regiunea ucraineană Donețk a declarat că unități ale miliției Wagner avansează în orașul Bakhmut, iar un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că luptele din acest oraș și dintr-un al doilea oraș sunt din ce în ce mai violente.
  • Ucraina a recunoscut că forțele sale s-au retras din Soledar, un oraș de extracție a sării de lângă Bakhmut, pe care Rusia a declarat că l-a capturat în urmă cu mai bine de o săptămână, cea mai mare victorie a sa de peste șase luni.
  • Curtea Europeană a Drepturilor Omului a admis cauzele intentate împotriva Rusiei de către Ucraina și Olanda cu privire la acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în regiunile separatiste Luhansk și Donețk din Ucraina, precum și la doborârea zborului MH-17.
  • Agenția culturală a Organizației Națiunilor Unite, UNESCO, a desemnat centrul istoric din Odesa, pe coasta ucraineană a Mării Negre, drept sit al Patrimoniului Mondial în pericol.
  • Zelenski a îndemnat un oficial de rang înalt al ONU să ajute la găsirea unei modalități de rezolvare a ceea ce autoritățile ucrainene declară ca fiind o consecință gravă a celor 11 luni de război - deportarea în Rusia a mii de adulți și copii.