Evenimentul Zilei > International > Putin amenință cu interzicerea Twitter în urma protestelor masive
Putin amenință cu interzicerea Twitter în urma protestelor masive

Putin amenință cu interzicerea Twitter în urma protestelor masive

Vladimir Putin începe să aibă o abordare din ce în ce mai dură.

Vladimir Putin Twitter.

Vladimir Putin a amenințat că va bloca Twitter într-o încercare de blocare a libertății de exprimare, după ce a acuzat platforma de socializare că a alimentat protestele de stradă împotriva sa. Roskomnadzor, supraveghetorul de internet al Kremlinului, a declarat că a încetinit capacitatea Twitter de a funcționa în Rusia din cauza eșecului său de a șterge conținutul ilegal.

Roskomnadzor a declarat că Twitter nu a reușit să elimine 3.168 de tweet-uri care promovează consumul de droguri, pornografia infantilă și sinuciderea în rândul adolescenților și a ignorat „peste 28.000 de cereri inițiale și repetate” pentru a aborda încălcările de conținut. Sarkis Darbinian, un avocat specializat în liberatea de exprimare pe internet, a declarat: „Desigur, principalul motiv este creșterea acțiunilor de protest pe stradă. Au trecut 10 ani de la Primăvara Arabă și Putin a înțeles că internetul este o forță motrice. Orice dorință de a controla internetul rus este conectată la dorința de a controla spațiul informațional.”

Autoritatea de reglementare nu a menționat conținutul legat de protestele opoziției din declarația de miercuri, dar mesajul ascuns este evident. Potrivit unei declarații de pe site-ul web Roskomnadzor, toate dispozitivele mobile care utilizează Twitter s-ar putea confrunta cu o întrerupere a serviciului în efortul de a „proteja cetățenii ruși”.

Nimeni nu vrea să blocheze, dar se poate bloca

Un oficial de la Roskomnadzor, Vadim Subbotin, a declarat: “Mecanismul prevede încetinirea transferului de conținut foto și video fără nicio limitare a mesajelor text. Utilizatorii vor putea face schimb de mesaje în mod liber.” Subbotin a declarat că restricțiile vor rămâne în vigoare până când Twitter va îndeplini cererea de eliminare a conținutului contravențional. Totodată a avertizat că dacă nu va face acest lucru s-ar putea ajunge la un blocaj complet al Twitter în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: “Nimeni nu vrea să blocheze Twitter. Dar luarea unor măsuri care obligă compania să ne respecte legile este complet justificată.”

Vladimir Putin a criticat internetul în timpul unei întâlniri cu tineri voluntari la Moscova săptămâna trecută. El le-a spus: „Cu toții, din păcate, știm ce este internetul și cum este folosit pentru a răspândi conținut complet inacceptabil.”  Până acum Rusia a a avut o atitudine mai relaxată în controlul internetului decât China vecină. Dar, pe măsură ce tensiunile politice interne au crescut anul acesta din cauza arestării și condamnarea lui Alexei Navalnîi – care a declanșat proteste la nivel național – a ales o abordare mai dură.

Internetul sub presiune. Vladimir Putin Twitter

Twitter era deja sub presiune în Rusia după ce a este una dintre cele cinci platforme de socializare care au fost trimise în judecată pentru presupusul eșec de a șterge postările care îi îndeamnă pe copii să ia parte la proteste ilegale.

Camera inferioară a parlamentului rus din decembrie a adoptat noi amenzi mari pentru platformele care nu reușesc să șteargă conținutul interzis. Au fot adoptate legi care ar permite să fie restricționate dacă „discriminează” mass-media din Rusia. Moscova a introdus treptat legi mai dure pe internet în ultimii ani, cerând motoarele de căutare să șteargă unele rezultate ale căutării. A cerut serviciile de mesagerie să partajeze cheile de criptare cu serviciile de securitate.

Oficialii ruși au făcut o încercare de a interzice serviciul de mesagerie Telegram în 2018, dar nu aveau cunoștințele tehnice pentru a bloca aplicația și au fost obligați să ridice public interdicția anul trecut.

Vladimir Putin Twitter.