Conform deschide.md, diplomaţii ruşi critică presa română pentru folosirea unor clișee în știrile pe tema aplicațiilor ruso-transnistrene: „Ne-au atras atenția unele ştiri alarmiste din presa română dedicate exercițiilor militare desfășurate de curând în Transnistria, ceea ce indică faptul că unii autori sunt în contradicție cu istoria și cu terminologia militară, interpretând foarte liber conceptul «anexare» […] şi folosind, la fel de liber, clișee propagandistice. Confundând camioanele blindate de transport cu tancuri, aceştia folosesc în mod deliberat clișeul «tancurile rusești» ca sinonim pentru conceptul «amenințarea rusească». Astfel, autorii îşi induc în eroare cititorii. Așa cum se spune în proverbele multor popoare, diavolul se ascunde în detalii”, se arată în comunicatul Ambasadei Ruse la București.

În opinia oficialilor ruşi, unicul scop al aplicațiilor ruso-transnistrene este de a respinge un eventual atac terorist asupra depozitului de muniții din Kolbasnoe. În ceea ce priveşte retragerea munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, ruşii susţin că acest proces a început cu mai mulți ani în urmă, dar nu s-a putut finaliza din cauza agravării situației în jurul conflictului.

Nicio referire despre faptul că în 2007, Federația Rusă s-a retras din Tratatul privind armele convenționale în Europa și a suspendat imediat retragerea celor 20.000 de tone de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova. La fel, niciun rând despre angajamentul asumat de Rusia în 1999 la Summitul OSCE de la Istanbul de a-și retrage trupele din Transnistria. 

Prima structură care trebuia anunțată cu privire la orice aplicații în Zona de Securitate este Comisia Unificată de Control (CUC), dar membrii acesteia sunt în vacanţă până la începutul lunii septembrie. O coincidenţă bizară: manevrele armatei ruseşti au fost organizate chiar în perioada în care CUC a fost în vacanță. Totuşi, ruşii se încăpăţânează să pară corecţi, precizând că au anunţat din timp care sunt intenţiile lor.