Evenimentul Zilei > Politica > PSD propune înființarea unui serviciu militar bazat pe voluntariat
PSD propune înființarea unui serviciu militar bazat pe voluntariat

PSD propune înființarea unui serviciu militar bazat pe voluntariat

Mai mulți mebri ai PSD au venit cu o propunere inedită, la început de sesiune parlamentară. Ei cer înființarea unui serviciu militar bazat pe voluntariat și a unei Gărzi Civile.

„Scopul programului este ca prin acest stagiu de voluntariat militar să se asigure atât pregătirea militară, pentru a avea cadre militare pregătite, cât şi încurajarea voluntariatului în România şi crearea de locuri de muncă conexe, MApN fiind nevoit azi să angajeze de multe ori ofiţeri sau subofiţeri fără nicio pregătire militară prealabilă", potrivit expunerii de motive a celor 23 de de social-democrați.

Garda Civilă ar urma să fie comusă din peersoane care au efectuat serviciul militar voluntar. Aceștia ar trebui să intervină în cazul unor situații de urgență, cum ar fi cutremurele, inundațiile sau incendiile.

Din Garda Civilă ar urma să facă parte și foști militari sau polițiști trecuți în rezervă.

Proiectul de lege mai arată că după promulgarea sa, serviciul militar ar urma să aibă o perioadă de 3-6 luni pentru recruții cu studii superioare și 4-9 luni pentru cei fără studii superioare.

Începând cu primul an după promulgare, serviciul voluntar ar urmă să aibă o durată de 3-6 luni pentru recruţii cu studii superioare şi 4-9 luni pentru cei fără studii superioare. Această perioadă va fi aplicată de către Ministerul Apărării prin norme la prezenţa lege în funcţie de specificul de pregătire cu fiecare armă. Aceste stagii vor fi organizate anual, în perioadă 1 martie-30 noiembrie.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: