Evenimentul Zilei > Politica > REVOLTA EDILILOR din PSD. Firea revine în PRIM PLAN. Discuții curciale cu Dăncilă la GUVERN. MIZA este URIAȘĂ
REVOLTA EDILILOR din PSD. Firea revine în PRIM PLAN. Discuții curciale cu Dăncilă la GUVERN. MIZA este URIAȘĂ

REVOLTA EDILILOR din PSD. Firea revine în PRIM PLAN. Discuții curciale cu Dăncilă la GUVERN. MIZA este URIAȘĂ

După o perioadă de absență, pe fondul unor probleme de sănătate, Firea va fi prezență marţi, alături de președintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) și primarul sectorului 3, Robert Negoiță, dar și de primarii municipiilor din țară, la ora 13.00, la reuniunea AMR care se va desfășura la sediul Asociației.

Tema ședinței o este reprezentată de alocările bugetare din administrația publică locală. De la ora 15.00, primarul general Gabriela Firea și președintele AMR, Robert Negoiță, vor participa la Guvern la o întâlnire cu premierul Viorica Dancila, cu ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, și cu primarii municipiilor din România.

Primarii de municipii din România au acuzat, luni, Guvernul că nu i-a consultat referitor la construcţia proiectului de buget pentru anul în curs, aceștia cerând o întâlnire de urgență marți cu Viorica Dăncilă.

„În semestrul II din anul 2018, dar și în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară in istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate, astfel incat la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, arată primarii de municipii, reuniți în Asociația Municipiilor din România (AMR), condusă de primarul Sectorului 3 Robert Negoiță.

Edilii arată, în scrisoarea transmisă Guvernului, că proiectul de Lege a bugetului de stat pe anul 2019 nu a fost dezbătut și acuză Executivul că au aflat din presă că proiectul va fi adoptat până joi.

Tot din surse neoficiale sunt și speculațiile, arată AMR, referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv :

-20% la bugetul local al judeţului;

-45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, față de procentul de 60% solicitat de structurile asociative.

-30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, față de procentul de 20% solicitat.