Evenimentul Zilei > Politica > PSD pune tunurile pe Ludovic Orban. Comisie parlamentară pe tema măsluirii datelor despre pandemie
PSD pune tunurile pe Ludovic Orban. Comisie parlamentară pe tema măsluirii datelor despre pandemie

PSD pune tunurile pe Ludovic Orban. Comisie parlamentară pe tema măsluirii datelor despre pandemie

PSD propune o comisie de anchetă în Parlament pentru a stabili dacă anumite date despre răspândirea pandemiei de coronavirus au fost măsluite.

PSD propune o comisie parlamentară de anchetă. Aceasta va analiza afirmațiile ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, cu privire la măsluirea datelor despre evoluția pandemiei. Anunțul a fost făcut de deputatul social-democrat Mihai Fifor, printr-un comunicat de presă.

Potrivit spuselor sale, PSD a finalizat documentele necesare înființării comisiei, iar acestea vor fi depuse luni Parlament

Mihai Fifor arată că „dezvăluirea făcută de ministrul USR-ist al Sănătăţii, Voiculescu, nu a fost un act de transparenţă, ci unul de şantaj împotriva PNL care vrea să-l demită din Guvern”.

„În Parlament, USR-PLUS va putea proba dacă e transparent sau nu. Un vot din partea lor împotriva comisiei de anchetă va arăta demagogia discursului despre transparenţă. După ce şi-a atins obiectivul de a şantaja PNL, Voiculescu a încercat să facă pasul înapoi, susţinând că «nu e nimic dramatic, în neregulă» despre cum s-a raportat anterior. Această explicaţie nu poate scuza acuzaţiile formulate anterior”, se arată în comunicatul de presă.

PSD pune tunurile pe Ludovic Orban

Potrivit sursei citate, nu poate fi vorba despre metode de calcul diferite, ale unor guverne diferite. În opinia lui Mihai Fifor, dezvăluirile lui Vlad Voiculescu arătau că Executivul a omis anumite informații în mod deliberat.

„Anterior acuzaţiile au fost cât se poate de precise. Guvernul a omis deliberat date. Punctul 2 din postarea sa spune clar acest lucru: «din calculul incidenţei la 14 zile au fost pierdute vreo două zile». În aceste condiţii, e fals că «nu e nimic dramatic».

Dimpotrivă, conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, deficienţele în comunicarea autorităţilor naţionale în timp de pandemie reprezintă o vulnerabilitate de securitate naţională”, a afirmat deputatul Mihai Fifor în comunicatul citat.

Comisie parlamentară pe tema măsluirii datelor despre pandemie

Liderul PSD consideră că cei care au omis deliberat cele două zile din calculul incidenţei au săvârşit infracţiunea incriminată de Codul Penal la art. 404. Aceste prevederi se referă la comunicarea de informaţii false care pun în pericol securitatea naţională.

„Cei care au răspândit informaţiile false sunt pasibili de pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani”, a mai menționat deputatul PSD.

De altfel, și preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, anunţase miercuri că va propune înfiinţarea în Parlament a unei comisii de anchetă având aceeași temă de cercetare.

„Măsluirea cu premeditare a datelor pandemiei de către Guvernul Orban este un atentat la sănătatea românilor şi la siguranţa statului! Răfuiala din Guvern dintre USR şi PNL scoate la lumină ceea ce PSD spunea de multă vreme: că datele pandemiei sunt falsificate în funcţie de interesele lor electorale, de cât de abrupt scădeau în sondaje! Cu premeditare, în deplină cunoştinţă de cauză!

Pe baza acestor date măsluite, s-au luat decizii cu impact direct asupra sănătăţii publice! Pe baza lor s-au restrâns drepturi şi libertăţi cetăţeneşti! S-au închis şcoli timp de un an de zile! Localităţi întregi au fost carantinate! Afaceri ridicate cu greu au fost distruse! Pe minciunile lor”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.