Într-un clip postat pe Facebook, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacul îi cere lui Ludovic Orban să adopte o serie de măsuri menite să reducă efectele crizei coronaviruslui asupra populației și asupra mediului economic. Ciolacu susține ca aceste măsuri să fie adoptate de urgență pentru că amânarea lor va avea consecințe negative.

Liderul PSD propune suspendarea ratelor bancare plătite de populație pentru creditele contractate și înghețarea prețurilor la gaze, energie electrică, cablu TV și internet. Aceste măsuri ar urma să fie în vigoare pentru o perioadă de 3 până la 6 luni.

De asemenea, Ciolacu are în vedere și o serie de măsuri pentru firme, mai exact plata îndemnizației pentru șomaj tehnic de către stat, în proporție de 75%, pe o perioadă determinat pentru acele firme care nu-și pot susține activitatea în această perioadă, rambursarea TVA și plata concediilor medicale restante precum și amânarea plății contribuțiilor sociale și de sănătate pentru firmele aflate în dificultate.

PSD mai propune implementarea unei scheme de creditare de către BNR, pentru IMM-uri, cu dobândă fixă și subvenționată, în valoare de un miliard de euro. Banii vor fi destinați băncilor comerciale care urmează să acorde credite IMM-urilor cu o dobândă de maximum 3% pe an.

Nu este prima reacție a lui Marcel Ciolacu pe această temă. Imediat după conferința de presă a premierului Ludovic Orban, pe tema instaurării stării de urgență, el a comentat pe Facebook, declarându-se nemulțumit de declarațiile făcute.

„Mă așteptam, și cu siguranță nu sunt singurul, ca premierul Orban să anunțe astăzi un PLAN DE MĂSURI CONCRETE pentru #protejarea cetățenilor și testarea lor cât mai rapidă. Mă așteptam, și cu siguranță asta așteptau și antreprenorii români, ca premierul Orban să anunțe astăzi MĂSURILE CLARE ȘI CONCRETE ce vor fi adoptate pentru a proteja #locuriledemuncă și #mediuldeafaceri românesc. #PSD a propus deja mai multe măsuri simple și concrete după consultările cu patronatele și firmele românești. IMM-urile au arătat deja măsurile punctuale de care au nevoie. În loc de toate aceste lucruri, am auzit cu toții doar sfaturi despre cum să mergem pe stradă și despre ce ar trebui să facă alții, oricine altcineva mai puțin Guvernul”, a postat Marcel Ciolacu pe Facebook, duminică seara.