Evenimentul ZileiOpiniiOpinii EVZPSD își joacă ultima carte. Informații din culisele bătăliei pentru putere

PSD își joacă ultima carte. Informații din culisele bătăliei pentru putere

PSD își joacă ultima carte. Informații din culisele bătăliei pentru putere
Dinamica ultimelor evenimente din PSD se îndreaptă într-o singură direcție: înlăturarea Vioricăi Dăncilă și preluarea partidului de către o conducere colectivă până la congres.

 

Potrivit unor surse din interiorul PSD, Viorica Dăncilă a decis să se retragă. Discuția decisivă a avut loc la reședința fostului prim-ministru, unde a fost președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Inițial discuția trebuia să aibă loc la sediul SPD din Kiseleff, dar Viorica Dăncilă, ca să evite contactul cu prresa, l-a rugat pe Ciolacu să vină la ea acasă.

În urma întâlnirii de la Parlament, imediat după ce fostul prim-ministru și președinte al PSD a acceptat să se retragă, Marcel Ciolacu le-a prezentat celor 35 de președinți de organizații concluzia întâlnirii și propunerea ca, până la congres, PSD să fie condus de un colectiv de coordonare.

Din acesta ar urma să facă parte Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Claudiu Manda, Gabriela Firea și Nicolae Bădălău. Însă nu există o listă definitivă. Cel mai probabil acest lucru va fi decis astăzi, în urma întâlnirii din Comitetul Executiv al PSD.

Sunt din ce în ce mai multe reacții împotriva fostului ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici și împotriva lui Mihai Fifor, președintele consiliului național, secretar general al partidului etc., aceștia fiind văzuți ca responsabili de eșecul PSD de la alegerile prezidențiale.

Teodorovici a anunțat deja că nu va demisiona din funcția de președinte executiv. Însă ținând cont de faptul că este nou-venit în partid, și nu s-a făcut remarcat decât printr-o atitudine care multor lideri PSD li s-a părut arogantă, este posibil să fie eliminat din partid.

Această ședință intră în lunga tradiție a decapitării liderului care pierde alegerile, dar și a executării publice a celor apropiați. Gruparea Ciolacu solicită demisia în bloc a conducerii PSD.

Realitatea este că PSD, dacă vrea să oprească declinul are nevoie de o resuscitare rapidă. Mai ales că a înregistrat cel mai slab rezultat la alegerile prezidențiale, cele 3 milioane de voturi obținute de Viorica Dăncilă, dar mai ales procentul infim pe care l-a obținut la voturile din diaspora, arată o degradare majoră a social-democraților.

Așa cum am mai spus, chiar imediat după alegeri, Viorica Dăncilă trebuie să-și asume acest rezultat și să facă loc unui alt lider la PSD. Orice sociolog sau analist politic știe că voturile la prezidențiale nu pot fi comparate cu cele de la europarlamentare, iar o înfrângere este egală doar cu o înfrângere, și nu poate fi prezentată ca o semi-victorie, oricât te-ai strădui.

Poate că aceste tendințe sunt în conformitate cu trendul european, unde partidele social-democrate au înregistrat rezultate extrem de slabe, dar cel puțin până acum România a fost cam cu zece ani în urma Europei.

Prăbușirea PSD ar fi singurul moment în care ne-am afla la același nivel.

 


Accesează: