Evenimentul Zilei > Politica > PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci”
PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci”

PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci”

Social-democrații iau în calcul să alinieze în viitorul cabinet guvernamental o echipă de miniștri formată din liderii de forță ai partidului. EVZ vă prezintă o schiță de Guvern vehiculată în partid.

După experiența eșuată a cabinetului Sorin Grindeanu, perceput în partid drept un „Guvern de sacrificiu”, PSD vrea să-și arunce în viitoarea garnitură de la Palatul Victoria miniștri „cu greutate politică”, adică o parte dintre liderii județeni cu cele mai bune rezultate
electorale. 

„Nu ne mai permitem experimente. Electoratul nu poate să ne ierte la nesfârșit. În Guvern nu vor mai intra toți pitpalacii”, a declarat
ieri, pentru EVZ, un lider central al PSD, opinia sa fiind împărtășită de mai mulți lideri ai partidului. 

Crucea și CV-ul 

„Oamenii politici au fost votaţi de nişte oameni şi cred că responsabilitatea lor faţă de actul de guvernare e mult mai mare. Dacă te duci acolo, trebuie să poţi fi tras la răspundere pentru ceea ce faci acolo. Nu te duci doar ca să-ţi scrie în CV sau pe cruce, ca să fiu dur, că ai fost ministru”, a spus, recent, liderul PSD Olt, Paul Stănescu.

„După țeapa pe care ne-am luat-o cu Sorin Grindeanu avem nevoie acum de un Guvern cu greutate maximă. Trebuie să recuperăm toate întârzierile din programul de guvernare și trebuie să trecem din viteza a treia în viteza a șasea”, a explicat, ieri, pentru EVZ, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu. 

Ciorna guvernamentală

PSD va stabili luni dimineață numele premierului pe care i-l va propune lui Klaus Iohannis. Deși cabinetul de miniștri va fi bătut în
cuie doar după ce șeful statului va accepta candidatul PSD, în partid au început să circule primele liste cu posibili miniștri.

Printre numele noi care sunt luate în calcul pentru viitorul Guvern se numără Paul Stănescu (Olt), Niculae Bădălău (Giurgiu), Adrian
Țuțuianu (Dâmbovița) și Marcel Ciolacu (Buzău). Intrarea în Guvern a liderilor de forță ai partidului s-ar putea transforma într-o slăbire a autorității din partid a președintelui Liviu Dragnea.

Având în spate voturi și puterea guvernamentală, în PSD s-ar putea ridica noi lideri care să-l concureze pe Dragnea. 

EVZ vă prezintă cele mai recente „pariuri” din PSD:

Premier: Carmen Dan / Viorica Dăncilă / Mihai Fifor / Florin Georgescu

Dezvoltare: Sevil Shhaideh / Adrian Țuțuianu / Marcel Ciolacu

Fonduri UE: Rovana Plumb / Eugen Teodorovici / Marius Nica

Interne: Carmen Dan / Adrian Țuțuianu

Apărare / Comunicații: Georgian Pop / Gabriel Vlase

Finanțe: Eugen Teodorovici / Cristian Socol

Justiție: Robert Cazanciuc / Șerban Nicolae

Agricultură: Paul Stănescu / Gheorghe Șimon / Petre Daea

Educație: Liviu Pop / Mihnea Costoiu / Ecaterina Andronescu

Muncă: Lia Olguța Vasilescu

Economie: Mihai Tudose / Iulian Iancu

Transporturi: Niculae Bădălău / Mihai Fifor

Sănătate: Florin Buicu

Afaceri Europene: Ana Birchall

Cultură: Ionuț Vulpescu

Ape: Doina Pană

 

ALDE nu mișcă

ALDE înclină să meargă în continuare cu aceiași miniștri și aceleași ministere din cabinetul Grindeanu, astfel: Energia (Toma Petcu), Externele (Teodor Meleșcanu), Mediul (Grațiela Gavrilescu) și Relația cu Parlamentul (Viorel Ilie). 

Indicii de la Cotroceni

„Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern şi o persoană cu o majoritate parlamentară în spate”, a spus ieri președintele Klaus Iohannis. Întrebat de unde va desemna premierul, șeful statului a răspuns: „Dintre politicienii de la Bucureşti. Asta a fost o glumă”.

Iohannis a adăugat că nu își dorește alegeri anticipate pentru că ar însemna intrarea României într-o „criză profundă”, dar „ele nu pot fi niciodată excluse” și „aici depinde foarte mult de voturile din Parlament”.