Evenimentul Zilei > Justitie > Fost membru al Comisiei de supraveghere a SRI: E vorba de un SINGUR protocol semnat de SRI și Ministerul Public. Acest act a fost comunicat spre aplicare în toate județele
Fost membru al Comisiei de supraveghere a SRI: E vorba de un SINGUR protocol semnat de SRI și Ministerul Public. Acest act a fost comunicat spre aplicare în toate județele

Fost membru al Comisiei de supraveghere a SRI: E vorba de un SINGUR protocol semnat de SRI și Ministerul Public. Acest act a fost comunicat spre aplicare în toate județele

Marți, în cadrul unei emisiuni a postului România TV am avut un dialog cu Daniel Savu, fost ofițer de contrainformații, fost senator și fost membru al Comisiei parlamentare de supraveghere a activității SRI. Subiectele erau declarația procurorului general Augustin Lazăr și ședința actualei comisii, aflată încă în desfășurare.

Am profitat ca să verific o informație despre care, pe surse, am mai vorbit, și anume că între Serviciul Român de Informații și Ministerul Public a existat un singur protocol legat de colaborarea în domeniul cercetării penale.

L-am întrebat pe Savu dacă este așa și el a confirmat: ”Da, a fost un singur protocol între SRI și Ministerul Public și acest document a fost trimis de la centru în toate județele țării, cu obligația de a îl respecta și aplica.”

Vă reamintesc faptul că după apariția sintagmei ”protocoalele SRI-procurori” în spațiul public a izbucnit un scandal. Protocolul SRI-Ministerul Public oricum nu mai putea fi funcțional după decizia Curții Constituționale care înlătura ofițerii de informații din anchetele penale.

Parchetul General l-a denunțat la începutul anului, iar SRI a comunicat denunțarea la comisia de specialitate. Acum se discută de desecretizarea protoculului, procurorul general fiind de acord, SRI lăsând la latitudinea comisiei, iar parlamentariii spunând că vor recomanda CSAT desecretizarea actului.