Proteste violente la Madrid împotriva Papei | VIDEO

Proteste violente la Madrid împotriva Papei | VIDEO

Peste 5.000 de spanioli au ieşit în stradă, nemulţumiţi de costul exorbitant al vizitei la Madrid a Papei Benedict al XVI-lea, în contextul în care ţara se confruntă cu o criză economică accentuată. Este vorba despre 50 de milioane de euro, care s-ar putea ridica la 100 de milioane de euro dacă ar cuprinde şi asigurarea securităţii Papei de către forţele de ordine.

UPDATE 09.30 După o noapte plină de violenţe, piaţa centrală din Madrid a fost redeschisă (urmăriţi AICI fotoreportajul cu incidentele care au avut loc pe străzile din centrul capitalei Spaniei). Poliţia spaniolă a deschis toate străzile de acces către Puerta del Sol, după ce această piaţă centrală a capitalei spaniole a fost închisă complet aseară, pentru a-i evacua pentru participanţii la marşul laicităţii, relatează Agerpres.

Situaţia s-a liniştit în primele ore ale dimineţii, poliţia permiţând accesul pe toate străzile care duc spre Puerta del Sol, dar păstrând în zonă câteva maşini ale forţelor de ordine. Azi-noapte, autorităţile au decis evacuarea tuturor oamenilor din Puerta del Sol, când au avut loc confruntări violente între manifestanţi şi poliţie, soldate cu şase arestaţi şi şapte răniţi uşor. Manifestanţii au fost evacuaţi către străzile din apropiere, unde o parte dintre ei au rămas mai mult timp, scandând lozinci contra forţelor de ordine.

UPDATE 08:00 Câteva zeci dintre miile de protestatari care au luat parte la marşul laicităţii, convocat de mai multe asociaţii, în semn de protest faţă de cheltuielile presupuse de Zilele tineretului catolic (JMJ) şi vizita Papei Benedict al XVI-lea în capitala spaniolă, au rămas peste noapte pe străzile ce duc în Puerta del Sol, deşi aceasta a fost evacuată, complet închisă de forţele de ordine, iar accesul a fost interzis, relatează corespondentul Agerpres. Şase persoane au fost arestate şi şapte răniţi au primit asistenţă medicală din partea serviciilor de urgenţă, dintre care doi sunt agenţi de poliţie. Manifestanţii s-au ţinut apoi la distanţă de Puerta del Sol, însă au continuat să scandeze "Piaţa asta este a tuturor", în timp ce acolo au apărut furgonete ale poliţiei şi câteva ambulanţe. Anterior, participanţii la marşul apărătorilor laicităţii fuseseră întâmpinaţi, în Puerta del Sol, de un număr însemnat de pelerini. Aceştia din urmă au blocat intrarea manifestanţilor în piaţă, şi pentru o vreme, cele două tabere au fost separate doar de un cordon de poliţie, lăsând loc unei confruntări de sloganuri. În vreme ce pelerinii scandau numele Suveranului Pontif şi câţiva îngenuncheaseră în faţa manifestanţilor, rugându-se, de partea cealaltă, mai mulţi protestatari au trecut prin mulţime într-o imitaţie a Papamobilului. Protestatarii purtau şi diferite pancarte pe care se puteau citi sloganuri precum "Din impozitele mele, zero pentru Papă", "Nu clericalismului agresiv", "Pentru laicitate" şi "Da, suntem creştini, nu Vaticanului". UPDATE 00.15 Piaţa centrală a capitalei spaniole, Puerta del Sol, a fost evacuată cu forţa de către poliţişti, care i-au împins pe străzile din apropiere pe manifestanţii din cadrul marşului convocat împotriva Zilei Mondiale a Tineretului catolic şi a vizitei Papei Benedict al XVI-lea. Evacuarea pieţei s-a făcut în timp ce staţia de metrou şi de tren regional din zonă a fost închisă. Aceasta a fost urmată de confruntări violente între forţele de ordine şi manifestanţii, unii dintre aceştia opunând forţă, astfel că au fost loviţi cu bastoanele sau reţinuţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 23.20 Miile de manifestanţi au defilat în aseară în Madrid, susţinând laicitatea statului şi protestând împotriva costului ridicat al Zilelor Mondiale al Tineretului şi împotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea, informează AFP.

Purtând în fruntea coloanei o pancartă cu inscripţia "Din impozitele mele, zero centime pentru Papă. Stat laic", manifestanţii au răspuns apelului lansat de circa 140 de asociaţii de apărare a laicităţii, ale creştinilor progresişti, ale militanţilor de stânga sau de apărare a cauzei homosexualilor.

Manifestanţi de toate vârstele strigau sloganuri sau purtau pancarte cu cuvintele: "Dumnezeu da, Biserica nu!", "Acest tineret nu este al papei", "Stop transfobiei, sexismului, homofobiei!" şi "Noi cerem un veritabil stat laic, libertatea conştiinţei este un drept". Câţiva pelerini de la Jocurile Mondiale ale Tineretului au strigat "Trăiască papa!", "Acest tineret este al papei" la trecerea manifestanţilor, iar poliţia s-a opus ca schimbul de replici să degenereze în schimburi cu caracter ceva mai fizic. Manifestanţi ai mişcării "indignaţilor", care protestau împotriva repercusiunilor sociale ale crizei, participau la defilare, în jurul a două fotografii uriaşe ale Papei şi scriitorului francez Stephane Hessel, autorul manifestului "Indignaţi-vă!". Cele două portrete erau legendate cu cuvintele: "Şocul titanilor", "Joseph "sfinţenie" Ratzinger", "Stephane "indignat" Hessel". Demonstranţii denunţau în special costurile legate de securitatea Jocurilor Mondiale ale Tineretului (peste 10.000 de poliţişti mobilizaţi), ale cazării (cu punerea la dispoziţia pelerinilor a şcolilor şi a sălilor de sport publice), reducerile de preţ acordate pelerinilor în transporturi (într-un moment în care preţul unui bilet de metrou a crescut brusc de la un euro la 1,5 euro). Organizatorii JMJ au anunţat că aceste zile - a căror organizare se estimează că ar costa 50,5 milioane de euro - sunt autofinanţate din contribuţiile pelerinilor şi din donaţii ale întreprinderilor.

Papa ajunge mâine la Madrid

În perioada 16 - 21 august, se desfăşoară la Madrid cea de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului, eveniment iniţiat în 1985 de papa Ioan Paul al II-lea. Deschiderea oficială a avut loc marţi, printr-o liturghie desfăşurată în Piaţa Cibeles, din centrul Madridului.

Zilele de 17, 18 şi 19 august sunt trei zile de pregătire pentru veghea de rugăciune şi liturghia cu papa Benedict al XVI-lea. Sunt programate cateheze, susţinute de episcopi din întreaga lume, în diverse limbi, precum şi alte activităţi din cadrul Festivalului Tinerilor.

Papa Benedict al XVI-lea va fi primit în după-amiaza zilei de joi printr-o ceremonie solemnă în Piaţa Cibeles. Seara zilei de vineri va fi dedicată celebrării unei mari Căi a Crucii pe străzile centrale ale oraşului Madrid.

Punctul culminat al Zilei Mondiale a Tineretului va fi reprezentat de veghea de rugăciune şi celebrarea euharistică finală, care vor fi prezidate de papa Benedict al XVI-lea. Acestea se vor desfăşura în seara zilei de sâmbătă şi în dimineaţa zilei de duminică, în spaţiul special amenajat pentru aceste ceremonii pe aeroportul militar Cuatro Vientos.

CITIŢI ŞI:

  • O călugăriţă de 103 ani părăseşte mănăstirea, după 84 de ani, pentru a-l vedea pe Papă

Dacă sunteţi în Madrid, trimiteţi mai multe detalii despre protestele împotriva Papei, imagini foto şi video de la locul evenimentelor pe adresa online@evz.ro sau pe pagina noastră de Facebook.