Evenimentul Zilei > International > Proteste ale funcţionarilori publici ai UE de la Bruxelles
Proteste ale funcţionarilori publici ai UE de la Bruxelles

Proteste ale funcţionarilori publici ai UE de la Bruxelles

Sindicatele funcţionarilor din instituţiile UE vor protesta, azi, în faţa clădirii Comisiei Europene din Bruxelles, faţă de măsurile propuse pentru reforma statutului funcţionarilor, măsuri care ar duce la economii de un miliard de euro până în 2020, relatează Agerpres.

Preşedintele Federaţiei funcţionarilor publici europeni, Pierre-Philippe Bacri, a explicat că protestele îşi propun să arate ”valoarea funcţionarilor pentru UE”, în special în actuala perioadă dificilă de criză economică.
Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor instituţiilor UE, sindicatele funcţionarilor europeni afirmă că sunt conştienţi de provocările economice cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar susţin că reformele propuse de Comisie contravin obiectivului stabilit prin Tratatul de la Lisabona de a consolida puterile instituţiilor UE.

Împotriva populismului şi demagogiei
Funcţionarii europeni cer Comisiei, Consiliului şi Parlamentului European să se opună ”tentativelor populiste şi demagogice de a devaloriza administraţia publică europeană”.

Comisia Europeană a adoptat, ieri, un pachet de propuneri privind reforma statutului funcţionarilor, care potrivit executivului UE va genera economii în valoare de 1 miliard de euro până în 2020 şi de peste 1 miliard de euro în fiecare an, pe termen lung. Acest lucru ar permite UE să îngheţe, până în 2020, cheltuielile administrative pentru funcţionarea instituţiilor.

Propunerile CE se referă la reducerea cu 5% a personalului în toate instituţiile UE, în perioada 2013-2017, prin rotaţia normală a personalului; creşterea numărului minim de ore de lucru/săptămână de la 37,5 la 40 de ore, fără ajustări salariale compensatorii; creşterea vârstei normale de pensionare de la 63 la 65 de ani şi înlesnirea posibilităţii de a lucra, la cerere, până la 67 de ani; înlocuirea taxei speciale (taxă suplimentară faţă de impozitul pe venit), care va expira în 2013, cu o nouă "taxă de solidaritate" şi mărirea acesteia la 6% (faţă de 5,5 % în prezent); reducerea cu 18% a salariilor noilor angajaţi în funcţii de secretariat şi de birou.

Alte măsuri prevăd introducerea unei metode simplificate pentru ajustarea salariilor şi a pensiilor, pe baza deciziilor politice adoptate de către toate cele 27 de state membre pentru funcţionarii lor publici; introducerea unei clauze simplificate de exceptare, care să permită un răspuns rapid la crizele economice; reducerea numărului maxim de zile de concediu acordate personalului pentru călătoriile anuale în ţările lor de origine, respectiv de la 6 la 3 zile; modernizarea modalităţii de calculare a distanţei până în ţara de origine, ceea ce va reduce alocaţiile individuale, extinderea duratei maxime a contractelor agenţilor contractuali în cadrul instituţiilor UE de la 3 la 6 ani şi introducerea unor norme mai coerente pentru personalul din agenţiile UE.

Pachetul de propuneri va fi trimis Consiliului UE şi Parlamentului European, pentru a fi discutat şi adoptat prin procedura legislativă ordinară.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News