Reinstalat în fotoliul de secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor la insistenţele liderului PSD, Ion Iliescu, „revoluţionarul” Emilian Cutean a fost condamnat, ieri, la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie comise din acelaşi post, în 2004.

Deşi decizia magistraţilor Judecătoriei Sectorului 1 a Capitalei nu este definitivă, reacţiile nu au întârziat să apară. În ciuda „îngăduinţei” de care a dat dovadă faţă de partenerii din coaliţie, în februarie, când l-a instalat în funcţie pe Cutean, premierul Emil Boc a avizat rapid demiterea acestuia.

Teodor Mărieş: „Ion Iliescu merită 25 de ani”
 
Ieri, în sala de judecată, au fost prezenţi peste 200 de revoluţionari care, la anunţarea deciziei, au strigat în cor că s-a făcut dreptate şi nu s-au sfiit să fluture un steag-simbol al Revoluţiei din decembrie ’89, cu stema decupată.

De altfel, Emilian Cutean a fost contestat permanent de revoluţionari care au cerut, în nenumărate rânduri, arestarea acestuia. Liderul contestatarilor, Teodor Mărieş, a mers până într-acolo încât l-a acuzat şi pe Ion Iliescu de „gaura” făcută de Cutean în fondul alocat soluţionării unor probleme sociale ale revoluţionarilor. „Dacă lui Cutean i s-au dat cinci ani, Iliescu merită 25 de ani. E vina lui Ion Iliescu, pentru că nu a cerut niciodată actele financiare ale Asociaţiei Club 22 – adevăratul păgubit – al cărei preşedinte de onoare este. În opinia mea, Iliescu este cel puţin complicele lui Cutean la această delapidare. Dacă nu chiar mai vinovat decât el!”, a spus, ieri, Mărieş. În replică, Emilian Cutean a susţinut doar că „nu înţelege cum s-a ajuns la această condamnare”.

Trimis în judecată de procurorii anticorupţie, în 2006, sub acuzaţia că ar fi folosit în interes propriu nu mai puţin de 85.500 de euro din banii alocaţi revoluţionarilor de la bugetul de stat, Cutean a fost judecat, iniţial, de magistraţii Curţii Supreme. Acesta şi-a pierdut între timp statutul de parlamentar, astfel încât procesul a fost reluat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1.
 
OMUL-CHEIE AL PSD

Iliescu şi Cutean, colaboratori vechi

Fost şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, în perioada ultimului mandat al lui Iliescu la Cotroceni (2000-2004), Emilian Cutean a părăsit acest post în urma scandalului provocat de ancheta deschisă pe numele lui de procurorii DNA. Deşi era deja judecat în această cauză, în februarie anul acesta, Cutean a fost propulsat din nou în aceeaşi funcţie de Ion Iliescu, care a manifestat un interes deosebit pentru controlul acestui departament guvernamental. Fostul preşedinte s-a opus atunci vehement propunerii Biroul Permanent al PSD, care-l nominalizase pentru acest post pe Cristian Iliescu, vicepreşedintele filialei Bucureşti.