Prostănacul, Gogomanii şi mardeala

Prostănacul, Gogomanii şi mardeala

"Domnule Mircea Geoană, acum, aici, în faţa acestei audienţe şi a milioanelor de telespectatori care ne privesc, aţi fi dispus să juraţi că n-aţi promis numiţilor Sorin-Ovidiu Vîntu, Dan Voiculescu şi Dinu Patriciu niciun avantaj şi nicio favoare care să implice bani publici ori bunuri publice în cazul în care veţi ajunge Preşedintele României?"

Pentru această întrebare, SINGURA rostită de subsemnatul în întreaga confruntare a prezidenţiabililor de acum un an de zile, zice astăzi Mircea Geoană că s-ar fi dus să-l viziteze acasă pe Sorin-Ovidiu Vîntu. Desigur, în stilu-i confuz şi încărcat de mediocritate, ginerele-problemă al politicii româneşti minte chiar şi atunci când vorbeşte singur în faţa camerei de luat vederi într-un monolog de Hamleţ dâmboviţean postat pe blogul personal.

La confruntarea Geoană-Băsescu de anul trecut n-au fost întrebări. Împreună cu staffurile de campanie ale celor doi candidaţi, din care făceau parte ca reprezentanţi Victor Ponta şi Andreea Creţulescu, pe de o parte, şi Sebastian Lăzăroiu, pe de altă parte, am stabilit subiectele de interes public care urmau să fie dezbătute în confruntarea finală, s-a tras la sorţi ordinea în care vor vorbi Geoană şi Băsescu, a fost convenit timpul pe care îl vom aloca discutării fiecărei teme în parte şi i-am anunţat că va exista, la fel ca în episodul dezbaterii Băsescu-Geoană- Antonescu, un moment final, al moderatorului, care însă nu se va referi la aspecte vizând viaţa intimă a candidaţilor. Asta a fost tot. Domnul Geoană nu avea de ce să meargă acasă la SOV pentru a afla "întrebările dezbaterii". Era suficient să meargă la partid. Temele de discuţie le ştia Victor Ponta, la acea vreme purtător de cuvânt al campaniei lui, sau, dacă ideea de a se întâlni cu Ponta îi destabiliza naturelul simţitor, domnul Geoană avea la îndemână alternativa unui tête-à-tête cu jurnalista-consilieră Andreea Creţulescu.

"Jur cu mâna pe Biblie că nu am promis niciun fel de avantaj material sau de influenţă lui Vîntu, Voiculescu sau Patriciu, aşa cum nu am promis niciun alt avantaj material sau de influenţă unui alt om politic! Acesta este jurământul meu cu mâna pe Biblie!"

Acesta este "chinuitorul" răspuns pentru care susţine bietul Mircea Geoană că a avut nevoie de o întrevedere cu Sorin-Ovidiu Vîntu în miez de noapte! Vorbind singur în faţa camerei de luat vederi, nefericitul domn Geoană putea să monologheze cu mai mult folos despre ziua de 13 februarie 2001. La acea dată, pe când Geoană era minstru de Externe, la sediul consulatului României din Jakarta fugarul Nicolae Popa-FNI solicita şi obţinea prelungirea valabilităţii paşaportului cu care dispăruse din ţară. Dar Geoană n-a vorbit şi, probabil, nici nu va vorbi despre asta. Pe mine însă, ca jurnalist, având în vedere şi evenimentele ulterioare legate de reţinerea lui Nicolae Popa, nu mă poate opri nimeni să întreb dacă nu cumva vizita domnului Geoană la SOV acasă avea legătură tocmai cu acest subiect! Şi cred că, de fapt, la întrebările chinuitoare legate de felul în care a acţionat el ca ministru de Externe în februarie 2001 căuta nişte răspunsuri fostul prezidenţiabil, prin ja cuzziul lui Sorin-Ovidiu Vîntu.

Despre jurământul strâmb al lui Geoană, ne-am lămurit odată cu apariţia stenogramelor în cazul Voicu. Recitiţi-le şi vedeţi ce sperjur ordinar comitea, bietul de el, atunci când rostea cu voce tremurată "nu am promis niciun alt avantaj material sau de influenţă vreunui om politic!".

Acestea sunt adevărurile despre vizita lui Mircea Geoană acasă la Sorin- Ovidiu Vîntu pe care bănuiesc că aşteaptă să le rostesc cei douăzeci şi ceva de parlamentari-prostănaci ai PSD care au redactat o scrisoare deschisă adresată fostului lor preşedinte de partid, în care insinuează că aş fi fost martor la mult discutata întâlnire SOV-Geoană. N-am participat şi n-am respirat niciodată aerul aceleiaşi încăperi laolaltă cu cei doi. În emisiunea "Sută la Sută" de marţi, 7 decembrie a.c., Alexandru Căutiş, fost redactor "Caţavencu", acum ziarist la "Kamikaze", a rostit însă numele unei jurnaliste a trustului Realitatea- Caţavencu care a avut ghinionul (sau şansa?!) de a se intersecta cu domnul Geoană taman în momentul în care acesta păşea în reşedinţa domnului Vîntu: fostul director editorial al Realitatea TV Ana-Maria Lembrău. Prin urmare, prostănacii ştiau ei ceva, cum că ar fi fost un jurnalist martor la acea întâlnire, dar au greşit "andrisantul". Dacă doar au greşit, şi înţeleg să-şi recunoască greşeala, înţeleg şi eu să-i scot din categoria prostănacilor, dar, dacă se complac în această confuzie, trebuie să constat, fără echivoc, că sunt proşti de-a binelea.

Un Prostănac şi nişte Gogomani încearcă să tranşeze luptele pentru putere din interiorul PSD, aruncând în spaţiul public otrava unor minciuni penibile. Tipic, s-ar putea spune, pentru felul în care au fost educaţi în şcoala de cadre a fostului Partid Comunist. Nu e nicio bucurie să vezi golanii scoţând cuţitele de la cingătoare, dar, după mardeală, s-ar putea să constatăm, cu satisfacţie, că măcar au rămas mai puţini.

Ne puteți urmări și pe Google News