Propunerea MAI pentru alegeri mai ieftine: Vot simultan pentru parlament şi primării

Propunerea MAI pentru alegeri mai ieftine: Vot simultan pentru parlament şi primării

Ministerul Administraţiei şi Internelor a venit, în această seară, cu o propunere legislativă care va înjumătăţi costurile legate de organizarea alegerilor pentru Parlamentul României şi pentru primării.

În documentul propus dezbaterii publice, MAI susţine că prin organizarea simultană a alegerilor pentru desemnarea senatorilor, a deputaţilor şi a primarilor "se vor economisi zeci de milioane de euro". În acest sens, ministrul de Interne, Traian Igaş, consideră că "sumele pe care le vom economisi, organizând un singur tur de scrutin, vor fi redirecţionate către zona de investiţii".

"Desfăşurarea concomitentă a alegerilor generale va presupune o infrastructură electorală comună (birouri electorale, liste electorale, ştampile, logistică), iar costurile de personal ar fi înjumătăţite, de la 43 la circa 22 milioane euro, ca urmare a înfiinţării şi funcţionării unor birourilor electorale ale secţiilor de votare comune", se precizează în comunicatul de presă al ministerului.

Conform informaţiilor furnizate de MAI, în anul 2008 costul total al organizării alegerilor locale şi parlamentare a fost de circa 80 de milioane de euro, cea mai mare pondere în structura costurilor având-o cheltuielile de personal, cu 54%.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În condiţiile economice actuale, majoritatea autorităţilor administraţiei publice locale este afectată de constrângeri bugetare care pot periclita organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din cursul anului 2012", precizează MAI. CITIŢI ŞI:

  • PDL: legea privind comasarea alegerilor, aprobată în procedură de urgenţă la începutul lui 2012