Proiectul de lege pentru desființarea SIIJ a fost aprobat! USR declară că este o măsură nocivă pentru justiția din România

Proiectul de lege pentru desființarea SIIJ a fost aprobat! USR declară că este o măsură nocivă pentru justiția din România Sursa: arhiva EVZ

Luni, deputații României au aprobat, cu 205 voturi „pentru”, legea care desființează Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Conform PNL, această măsură va duce la normalizarea sistemului judiciar. USR se revoltă și atacă legea la CCR.

Cei din PNL susțin că acest proiect de lege este o reușită a Parlamentului, nicidecum un proiect nociv, asta pentru că va aduce „normalitate” în justiție.

„După multe încercări, atât ale Guvernului, cât şi ale Parlamentului, avem în dezbatere un proiect important - cel de desfiinţare a Secţiei speciale - mult disputat. Şi, în ciuda criticilor aduse de unii care, aflaţi în funcţii pentru o perioadă de timp, şi-au arătat incapacitatea de adopta un astfel de proiect de lege, astăzi vin şi spun că ar fi nociv un astfel de proiect, care nu face altceva decât să aducă normalitate în sistemul judiciar, o normalitate dorită de mult timp atât de noi care ne aflăm astăzi în băncile Parlamentului, cât şi întregul sistem, întreaga breaslă din acest domeniu", transmite Cristina Trăilă, deputat PNL.

Deputatul Trăilă afirmă că acest proiect legislativ este primul care are aviz favorabil din partea CSM, instituție care este „singurul garant al independenței Justiției”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei din USR au opinii divergente față de cele ale liberalilor

Stelian Ion, fost ministrul al Justiției, critică acest proiect de lege, deoarece ar duce la călcarea în picioare a transparenței decizionale din sistemul juridic.

„În mod normal ar fi trebuit să fie o zi bună pentru justiție, pentru că din acest proiect de așa zisă desființare, doar titlul este corect. În rest, absolut totul, de la procedura de transparență decizională călcată în picioare la ministerul Justiției din păcate, până la modul de derulare a discuțiilor aici în Parlament, pe repede înainte, fără a se accepta un aviz al Comisiei de la Veneția pe acest nou mecanism creat de cei care odinioară concepuseră SIIJ, toate acestea ne arată că suntem pe un drum greșit. Cum atrăgeam atenția în ședințele prezidate de Florin Iordache acum câțiva ani de zile asupra pericolului reprezentat de desființarea SIIJ, așa facem și acum vă atragem atenția că ceea ce se întâmplă acum- nu este o simplă desființarea SIIJ, este o desființare formală înlocuită de un mecanism mult mai puternic și mult mai nociv decât SIIJ-ul”, transmite membrul USR.

Mai mult, Stelian Ion anunță că partidul său va ataca legea la CCR, asta după ce legea privind  desființarea SIIJ a fost, deja, mult dezbătută.

Proiectul legislativ care viza desființarea SIIJ, modificat chiar înainte de ședința în care CSM ar fi trebuit să dea un aviz

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în colaborare cu președintele în funcție al CSM, Bogdan Mateescu, au modificat proiectul de act normativ. Asta în condițiile în care plenul CSM ar trebui să ia în dezbatere acest document și să se pronunțe asupra sa. Proiectul de desființare al SIIJ trebuie avizat de CSM.

O corespondență dintre președintele CSM, Bogdan Mateescu și ministrul Cătălin Predoiu, confirmă că proiectul legislativ a fost modificat pe ultima sută de metri. Aceasta chiar înainte de ședința CSM. Solicitările de modificare, conform adresei, au venit din partea CSM și au fost acceptate la nivelul Ministerului Justiției.

„În legătură cu adresa dvs. nr 3791 din data de 10.02.2022, prin care îmi comunică o serie de amendamente și observații formulate de Consiliul Superior al Magistraturii la proiectul de lege privind desființarea SIIJ, transmis de către Ministerul Justiției către Consiliul Superior al Magistraturii, prin adresa nr. 40/6674 din data de 4.02.2022 pentru a fi avizat în conformitate cu prevederile legale, vă transmiteți prin prezenta poziției ministerului Justiției.

Ministerul Justiţiei acceptă amendamentele indicate în Anexa 1 a prezentei scrisori. În consecință, ne exprimăm pentru avizul proiectului de lege sus numit în forma și conținutul indicat în Anexa 2 a prezentei scrisori”, se arată în adresa pe care Cătălin Predoiu i-a transmis-o președintelui CSM, conform stiripesurse.ro.