CSM a aprobat. Se desființează Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție
- Maria Miron
- 11 februarie 2022, 18:19
Consiliul Suprem al Magistraturii a aprobat vineri proiectul de lege care prevede desființarea Secției pentru Infracțiuni din Justiție (SIIJ). Avizul CSM a fost adoptat cu 11 voturi "pentru" și are un rol consultativ în decizia finală de a promulga o astfel de lege.
Cătălin Predoiu, cel care ocupă funcția de ministru al Justiției, propunea în ianuarie 2022 dezbaterea publică privitoare la o lege care să dizolve SIIJ.
SIIJ, înlocuită cu o instituție inspirată după model european
Această secție se vrea a fi înlocuită cu o instituție creată pe modelul Parchetului European, care să respecte formatul de 42 de procurori, 12 în centrală și 30 în teritoriu, câte doi pentru fiecare Curte de apel.
"În total, sunt 42 de procurori care vor investiga infracţiunile și care până acum erau în competenţa SIIJ. Aceşti procurori sunt anume desemnaţi de plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, iar cei 30 de procurori din Curţile de apel vor fi selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de apel", afirmă ministrul.
Procurorul General va fi cel care va propune plenului CSM alți procurori în Parchetul condus de acesta, iar prim-procurorii de pe lângă Curțile de apel vor propune, la rândul lor, alți procurori pentru structurile pe care le conduc.
Cătălin Predoiu, atacat de asociațiile din domeniul Justiției
Trei asociații din domeniul Justiției au reacționat după ce ministrul Cătălin Predoiu a anunțat, în ianuarie, punerea în dezbatere publică a proiectului de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Inițiativa reprezentantului Ministerului Justiției „încalcă obligațiile României de stat membru al Uniunii Europene și al Consiliului Europei”, au transmis asociațiile.
Poziția ministrului Justiției a fost aspru criticată însă, de reprezentanții a trei asociații din domeniul cu pricina, care consideră că inițiativa lui Cătălin Predoiu reprezintă „un compromis inadecvat”. Este vorba despre Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție.
„Noul proiect privind desființarea Secției Speciale este un compromis inadecvat, care încalcă obligațiile României de stat membru al Uniunii Europene și al Consiliului Europei.
"Proiectul de lege publicat de Ministerul Justiției la data de 21 ianuarie 2022 desființează Secția Specială doar formal, de vreme ce modul în care ar urma să fie anchetate infracțiunile comise de magistrați, respectiv prin procurori anume desemnați de Plenul CSM, din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, Justiție (PÎCCJ) și al parchetelor de pe lângă curțile de apel (PCA), păstrează și chiar agravează trăsăturile problematice ale SIIJ", au mai spus asociațiile.
"SIIJ ar trebui să fie desființată până pe data de 31 martie 2022, potrivit declarațiilor premierului Nicolae Ciucă, de la preluarea șefiei Guvernului. 42 de procurori se vor ocupa de investigarea infracțiunilor din Justiție", a transmis ministrul Cătălin Predoiu, vineri, când proiectul pentru desființarea SIIJ a fost pus în dezbatere publică.