Evenimentul Zilei > Politica > Programul de guvernare. Revizuirea Constituției a dispărut
Programul de guvernare. Revizuirea Constituției a dispărut

Programul de guvernare. Revizuirea Constituției a dispărut

Programul Guvernului nu mai cuprinde paragrafele din introducerea la Programul de Guvernare din 2012 în care se făcea referire la necesitatea revizuirii Constituţiei, transmite mediafax.ro.

Programul de guvernare al Guvernului din 2012 cuprindea referiri reconfigurarea sistemului instituţional, dar acest paragraf nu mai apare şi în Programul adoptat recent.
"Pentru a întări instituţiile statului, pentru a creşte eficienţa lor funcţională şi a reface relaţia cu cetăţenii este esenţial ca sistemul instituţional să intre cu prioritate într-un proces de reconfigurare. Revizuirea Constituţiei este un demers ce nu poate fi amânat", se arată la Programul de Guvernare din 2012, care menţiona că "obiectivul revizuirii constituţionale constă în (re)câştigarea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului prin garantarea unui comportament predictibil şi stabil al puterii instituţionalizate".
Guvernul considera, în 2012, că Legea fundamentală ar trebui să clarifice atribuţiile şi raporturile dintre principalele autorităţi publice şi, foarte important, să realizeze funcţia integratoare. "Raportarea la Constituţie şi la valorile sale trebuie să devină liantul care uneşte cetăţenii români în cadrul statului. De asemenea, din procesul de regândire a arhitecturii instituţionale nu poate să lipsească legislaţia electorală. Armonizarea actelor normative în materie şi integrarea lor în cadrul unui Cod electoral, expresie a unei abordări consensuale la nivelul clasei politice şi a consultării cu societatea civilă reprezintă unul dintre obiectivele majore ale guvernării. Este important ca legea electorală să genereze predictibilitate cu privire la sistemul de partide, asigurând un cadru unitar de competiţie pentru partidele politice", se mai preciza în Programul de guvernare al Uniunii Social Liberale.
CITIȚI ȘI:

  • VEZI programul pentru care își asumă răspunderea Victor Ponta în Parlament
  • Program de guvernare. Proiecte pe bani publici fără avize și accelerarea procesului de achiziţii publice din fonduri europene
  • Program de Guvernare. Agricultură: Canalul Siret-Bărăgan, TVA redus pentru produsele agroalimentare și credite