Evenimentul Zilei > Actualitate > Program naţional pentru depistarea malformaţiilor grave ale fătului, încă din timpul primului trimestru de sarcină
Program naţional pentru depistarea malformaţiilor grave ale fătului, încă din timpul primului trimestru de sarcină

Program naţional pentru depistarea malformaţiilor grave ale fătului, încă din timpul primului trimestru de sarcină

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate analizează posibilitatea introducerii unui nou program naţional pentru testarea genetică a femeilor însărcinate, astfel încât eventuale afecţiuni ale fătului să poată fi depistate din primul trimestru de sarcină, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

„Încercăm să determinăm dacă există sau nu o malformaţie genetică încă din timpul sarcinii, din primul trimestru, dar programul este în studiu şi în acest moment nu pot să spun mai multe”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), marţi, la conferinţa „Sănătatea femeii. De la pubertate până la menopauză”.

Vasile Ciurchea a precizat că se analizează posibilitatea ca anumite teste genetice să poată fi susţinute de către Ministerul Sănătăţii sau CNAS, însă ar putea fi şi unele teste la care şi pacienţii vor trebui să contribuie, scrie Mediafax.

Programul ar urma să includă o serie de teste genetice din care specialiştii să poată depista afecţiuni care ar însemna costuri ulterioare, dar şi probleme sociale.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: