Potrivit epidemiologului Marc Lipsitch, 60 la sută dintre adulți ar putea fi infectați cu coronavirus. El spune că, dacă fiecare purtător transmite boala altor două persoane, acesta este procentul la care se ajunge.

Mai mult, „jumătate din populația adultă trebuie să se infecteze înainte ca răspândirea să se poată opri definitiv. Aceasta nu este o estimare neîntemeiată, ci pur și simplu matematica de bază a epidemiilor”.

În ceea ce privește numărul victimelor,  Lipsitch e mai degrabă moderat:” Credem că aproximativ 1 sau 2 la sută dintre persoanele simptomatice  mor, dar nu știm câte persoane sunt cu adevărat infectate. Este ca un aisberg cu cazurile grave deasupra apei, vizibile, și cu cele asimptomatice sub apă. Nu vom ști cât de mare este cealaltă parte a aisbergului – și astfel nu putem calcula adevărata rată a mortalității”.

Potrivit expertului, noul coronavirus este mai periculos decât SARS și riscul de a provoca o pandemie este mai mult mare. „La SARS, aproape toate transmisiile par să se fi făcut de la pacienți care aveau simptome, așadar s-a putut controla răspândirea mai ușor. La  virusul care provoacă COVID-19 pare să fie diferit”.

Cercetătorul de la Harvard, în vârstă de 50 de ani, este pesimist în legătură cu posibilitatea autorităților de a ține epidemia sub control.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE