PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Nu mâncaţi ciorbe "grele" seara!
- Adam Popescu
- 4 noiembrie 2008, 02:00
Vă răspunde Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Cristian Radu: Spuneţi-mi, vă rog, dacă este bine să mănânc ciorbă zilnic. Dar seara, pentru că în timpul zilei nu prea reuşesc? Care este cea mai sănătoasă ciorbă/supă şi cum ar trebui preparată? Cât timp ar trebui fierte legumele? Este adevărat că trebuie fierte cât mai puţin timp? Puteţi consuma fără probleme ciorba dimineaţa şi la prânz, însă mai puţin seara. La cină - doar o ciorbă de legume. Aveţi însă grijă să nu mâncaţi cu câteva ore înainte de culcare şi în niciun caz după ora 22.00.
În ceea ce priveşte temperatura la care ar trebui consumată ciorba sau supa, aveţi grijă să fie între 10 şi 30 de grade Celsius. Temperaturi mai mici sau mai mari stresează cavitatea bucală, tractul digestiv şi distruge enzimele.
În ceea ce priveşte frecvenţa cu care ar trebui consumate ciorbele, acestea pot fi mâncate şi zilnic, însă ar trebui variate: spre exemplu, ciorba de legume poate fi consumată de două ori pe săptămână (miercuri şi vineri). Ciorbele de fasole, de afumături sau cea de burtă sunt însă foarte grele şi ar trebui mâncate mai rar, de persoane sănătoase, care au o viaţă activă. Cei care au probleme cardiovasculare, hepatorenale pot doar să guste un pic din astfel de ciorbe. În ceea ce priveşte prepararea, ar fi ideal ca legumele să fie adăugate la final, tăiate mărunt, cu 15 minute înainte de a termina ciorba, pentru a-şi păstra calităţile nutritive.
Dacă legumele sunt adăugate mai devreme, ar trebui tocate mai mari, ca să nu se distrugă prin fierbere.
Cei care sunt sănătoşi pot consuma ciorbele preparate din pui sau alte oase, fierte la un loc cu legumele. Prima apă în care a fiert carnea cu os ar fi mai bine să fie aruncată.
NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa familia@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Familia.