Profesorii vor şi grevă, şi banii pentru Bac

Profesorii vor şi grevă, şi banii pentru Bac

Examenul de maturitate se va desfăşura azi în toată ţara, o parte dintre dascăli acceptând să renunţe la proteste în schimbul banilor oferiţi de minister.

Elevii de clasa a XII-a vor susţine, astăzi, proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină a Bacalaureatului, în timp ce mare parte dintre colegii lor de la clase le mai mici se vor bucura de o zi de vacanţă. Asta, pentru că majoritatea dascălilor intră în grevă generală pe termen nelimitat, urmând ca aceia care au acceptat, totuşi, să intre la examen pentru a supraveghea elevii să li se alăture de mâine.

Şi la grevă, şi cu buzunarele mai pline

„Bacalaureatul se va desfăşura în condiţii normale în cele 1.419 centre de examen din ţară. Inspectorii generali şcolari au raportat că toate dificultăţile din ultimele zile au fost rezolvate (...) Toţi profesorii care doresc să participe la grevă au fost înlocuiţi, astfel că ei pot să-şi exercite dreptul legal de a participa la protest”, a anunţat, ieri, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu.

E drept că o parte dintre inspectori au fost nevoiţi să-i înlocuiască pe dascălii de specialitate chiar şi cu angajaţi din rândul personalului auxiliar - bibliotecari sau laboranţi - pentru ca Bacul să nu fie afectat.

Au fost însă doar câteva situaţii de acest gen, deoarece mare parte dintre profesorii de limbi străine au acceptat să participe la examen şi să-şi amâne cu o zi participarea la grevă.

Motivul: reprezentanţii Ministerului Educaţiei le-au promis sume cuprinse între 275 şi 600 de lei pentru a intra în sălile de examen, deşi supraveghetorii de la probele anterioare - cea de competenţe lingvistice în limba română şi cea de competenţe digitale - nu au primit niciun leu.

Faptul că banii i-au motivat pe dascăli să intre la examen este confirmat atât de unii dintre inspectorii şcolari, cât şi de directorii unor unităţi de învăţământ.

„Profesorii de la mine s-au hotârât târziu. Abia la mijlocul săptămânii trecute au devenit mai radicali să facă grevă. (...) Mulţi dintre profesorii de la liceul nostru vor participa ca supraveghetori la probele scrise de luni (azi - n.r.), primesc bani şi apoi, de marţi, intră în grevă”, a explicat Mihai Alexandru, directorul Colegiului Naţional „Cantemir Vodă”, din Capitală.

Acesta a avut de furcă cu organizarea Bacului, cu atât mai mult cu cât 80% dintre dascălii din instituţia pe care o conduce au ales greva. „Vom desfăşura probele doar cu profesorii care nu sunt în grevă. De marţi, avem nevoie doar de comisia de şapte oameni şi cu mine, opt”, a completat directorul.

Plângeri penale împotriva directorilor

În plus, spre deosebire de celelalte probe orale ale examenului de maturitate, în cadrul celei de limbi străine, mulţi elevi şi-au echivalat diplomele recunoscute internaţional, obţinute la disciplina respectivă.

„Am avut ceva probleme la organizarea Bacului, pentru că majoritatea profesorilor din liceul nostru vor fi în grevă luni, dar sper să reuşim să depăşim situaţia. Ne-a salvat faptul că jumătate dintre elevii noştri şi-au echivalat diplomele şi, prin urmare, nu mai avem un număr atât de mare de candidaţi de examinat”, a punctat, la rândul său, directorul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, Sever Popa.

Cert e faptul că, şi în cazul în care apar probleme, elevii vor putea afla în timp util unde vor fi repartizaţi să susţină examenul. „Săptămâna trecută, când am vorbit cu colegii mei, mulţi spuneau că vor şi grevă, dar şi să participe la examen. (...) Oricum, pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti afişăm listele de candidaţi şi fiecare elev poate vedea acolo la care dintre centrele de examinare a fost repartizat ca să poată participa la examen la timp”, a explicat inspectorul general al Capitalei, Cristian Alexandrescu.

Cât despre profesorii care s-au plâns că au fost şantajaţi de directori pentru a renunţa la protest, aceştia vor fi sprijiniţi de sindicate pentru a-şi da şefii pe mâna procurorilor.

„Facem un apel către toţi angajaţii din învăţământ să ne transmită urgent dovezile acestor abuzuri la sediul central al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) prin e-mail, fax sau poştă pentru a formula plângeri penale. În acelaşi timp, FSLI va acţiona în instanţă ministerul şi pe inspectorii generali”, „a tunat” Liviu Pop, secretarul general al Federaţiei, nemulţumit de faptul că protestul nu va avea amploarea pe care au mizat liderii sindicali. „Mulţi dintre profesorii de la liceul nostru vor participa ca supraveghetori, primesc bani şi apoi, de marţi, intră în grevă“., MIHAI ALEXANDRU, director, Colegiul „Cantemir Vodă” Bucureşti

SFATURI

Evitaţi astăzi ghişeele primăriilor!

  • Primării, consilii judeţene, Direcţii de taxe şi impozite, Administraţii Financiare, Protecţia Copilului, Starea Civilă: Grevă generală pe termen nelimitat începând de astăzi. În această perioadă, se vor elibera doar certificate de deces.
  • Transporturi: Trenurile vor circula fără restricţii. Traficul ar urma să fie bulversat doar mâine, în Capitală, când nici o garnitură de metrou nu va circula între orele 4.00 şi 16.00. Tot mâine, sunt de evitat o parte dintre tramvaie şi troleibuze.
  • Sănătate: Astăzi, medicii din spitale vor acorda asistenţă medicală doar pacienţilor care ajung la Secţiile de Urgenţă.

GREVA ÎN PROCENTE

Peste 50% dintre dascăli participă la grevă

La nivel naţional, participarea profesorilor la greva generală de păşeşte 50%. Un exemplu în acest sens e judeţul Braşov, unde peste 8.000 de dascăli, adică mai mult de 60% din total, vor protesta faţă de decizia guvernului Boc de a le reduce salariile cu 25%.

În Bistriţa- Năsăud, procentul dascălilor participanţi la grevă se ridică la 85%, iar în Mureş la aproape 60%. În Arad şi în Bihor, 70% dintre profesori intră de azi în grevă, în timp ce în Alba, procentul greviştilor depă şeşte 65%. Doar profesorii din Buzău vor intra în număr complet la ore azi, urmând să facă grevă abia din 6 iunie.

Motivul: au semnat un protocol cu Ministerul Educaţiei, prin care s-au angajat să recupereze orele neefectuate în cele trei săptămâni în care au protestat în stradă pe motiv că în februarie şi martie au primit lefuri mai mici.

Ne puteți urmări și pe Google News