Măsuri remediale" – acestea sunt vorbele care îi înfioară pe profesorii chemaţi din concediu pentru a-i face pe elevii care au picat Bac-ul să ingurgiteze materie cât să ia, în toamnă, măcar notă de trecere.
În unele judeţe, "cursurile remediale" au început deja, în altele vor debuta la începutul acestei săptămâni. Deşi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat cu câteva săptămâni în urmă că se vor găsi soluţii pentru ca dascălii să fie plătiţi, până la această oră ele lipsesc. "Am promis că voi găsi soluţii, aşa că le voi găsi", a reiterat ea joi.
Totuşi, promisiunile nu îi încălzesc pe profesori. "Am fost sunată şi întrebată de programul de pregătire. Am întrebat cum voi fi plătită, după care am spus «Nu, sunt în concediu şi neplătită nu vin»", scrie o profesoară pe forumul Ministerului Educaţiei.
"Nu ştiu de ce trebuie să acceptăm atâtea! Oriunde în lume se plăteşte munca suplimentară! Cine e de vină că elevii nu învaţă? Oare familia n-are obligaţii?", se întreabă alt cadru didactic.
Paul Rusu, preşedinte al Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Hunedoara , spune că găsirea banilor pentru profesori ţine de fiecare şcoală în parte. "Fiecare instituţie trebuie fie să îi plătească, fie să le permită să recupereze zilele de concediu. Însă acest lucru este aproape imposibil.
Cadrele didactice au dreptul la 62 de zile de concediu, mai mult decât restul bugetarilor, din cauza uzurii psihice la care sunt supuse. Legea le permite să aibă concediu doar în vacanţe, însă atunci sunt implicate în organizarea examenelor naţionale, deci efectiv zilele acestea nu pot fi recuperate".
În ceea ce priveşte plata dascălilor, Paul Rusu spune că nu prea vede soluţii.
"Mi-e greu să cred că vor veni bani de la bugetul de stat, pentru că ar însemna să se facă o rectificare bugetară, ceea ce e greu de crezut, dată fiind situaţia economică în care ne aflăm".
"E un efect pe termen scurt"
Meditaţiile "remediale" se fac mai ales în liceele tehnologice, acolo unde rezultatele au fost foarte slabe. În multe dintre aceste şcoli dezinteresul elevilor este însă mare. Paul Rusu crede că această "şcoală de vară" este doar o soluţie cu bătaie scurtă. "E nevoie de schimbări profunde, care presupun un Bac diferenţiat, precum şi schimbarea conţinuturilor şi a mentalităţilor", spune el. "Circa 40% dintre cei care au dat Bac-ul nu au fost pregătiţi pentru un astfel de examen atât de dificil, locul lor era în altă parte, nu în licee", conchide Paul Rusu.
"Fiecare şcoală trebuie să găsească soluţii să plătească profesorii sau să permită recuperarea zilelor de concediu, dar acest lucru e imposibil."
PAUL RUSU, preşedinte de sindicat

CITIŢI ŞI:

  • Aproape 100.000 de candidaţi înscrişi pentru a doua sesiune a examenului de bacalaureat