Evenimentul Zilei > Actualitate > Profesori de la Sorbona, la întâlnire cu Regele Cioabă
Profesori de la Sorbona, la întâlnire cu Regele Cioabă

Profesori de la Sorbona, la întâlnire cu Regele Cioabă

Treizeci de profesori din Franţa, mulţi dintre ei foşti dascăli de la Sorbona, au vizitat, ieri, Sibiul, la invitaţia autproclamatului rege al romilor, Florin Cioabă.

Francezii au venit astfel în contact direct cu tradiţiile, cultura şi meşteşugurile romilor, în cadrul unui tur cultural care cuprinde  Curtea de Argeş, Sibiul, mai multe zone din Maramureş şi Bucovina.

În cele două ore petrecute alături de oaspeţii din Franţa, Regele Cioabă a încercat să reabiliteze imaginea deloc favorabilă pe care romii şi-au creat-o în Hexagon.

Unul dintre vizitatori l-a întrebat dacă sistemul de judecată al romilor despre care a auzit poate funcţiona în acelaşi timp cu justiţia din România.

"Staborul nostru – pentru că aşa se cheamă judecata romilor – nu este un sistem paralel de judecată. Aici se rezolvă probleme care ţin de chestiuni familiale, de neînţelegeri între familii. Ceea ce ţine de natură penală este rezolvat de justiţia din România", le-a spus Florin Cioabă oaspeţilor din Franţa, potrivit Mediafax.

Sora lui Florin Cioabă, poeta Luminiţa Cioabă, le-a recitat acestora poezii în limba franceză.

Vizitatorii au mai fost invitaţi în Piaţa Mare din Sibiu, la o prezentare a portului tradiţional romani, însă, pentru că începerea evenimentului s-a lăsat îndelung aşteptată, aceştia s-au plictisit şi au plecat.

La finalul întâlnirii, francezii s-au declarat încântaţi de vizită, dar au spus că au stat prea puţin timp în România pentru a-şi forma o părere despre romi şi despre felul lor de viaţă.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: