Editura Evenimentul si Capital

Prof. univ. dr. Ioan Lascăr: „Noi tăiem, dar vindecarea este un proces pe care nu-l controlăm. Felul în care se vindecă o incizie aparține Divinității. Noi nu avem niciun merit” | Puterea cuvântului

Autor: | | 3 Comentarii | 6932 Vizualizari

În 2004 a extirpat o tumoră gigant, de 72 de kilograme, iar trei ani mai târziu a făcut vestita operație a „omuluipasăre. Vestitul chirurg plastician Ioan Lascăr crede în conceptul conform căruia patologia umană şi terapia medicală se corelează cu patologia şi terapia spirituală. Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, fostul manager de la Spitalul Floreasca vorbeşte despre problemele Sănătății româneşti, despre intervenția de la Colectiv, despre relația dintre medicină şi credință, dar şi despre dorința arzătoare de a deveni bunic.

- Ileana Ilie Ungureanu: Vă propun să începem cu ce v-a condus spre ceea ce sunteţi astăzi. De mic ați fost fascinat de medicină?

- Dr. Ioan Lascăr: Nu mă vedeam medic. Am avut o oarecare înclinație către științele exacte: matematică și fizică. Eram olimpic la fizică și intenția mea era să urmez specialitatea Fizică Atomică. Pe vremea aceea, cei care se îndreptau către Facultatea de Medicină nu plecau din licee cu profil real și de științe exact. Faptul că am făcut Medicină a fost meritul și influența mamei.

- Pe-atunci medicina era mai degrabă o artă, acum e mai mult știință.

- Pentru că medicina actuală, care este dependentă practic 100% de tehnologie, nu mai poate fi practicată decât având cunoștințe în domeniile exacte.

- Sunt specialități care au un grad mai mare de exactitate și altele în care e mult mai mult haos. Nu e o știință exactă, totuși.

- Și eu obișnuiesc să le spun rezidenților că, în Medicină, 1 plus 1 nu fac întotdeauna 2. Poate să facă și zero și patru. Însă pe măsură ce impactul tehnologic în domeniu este tot mai pronunțat, medicina devine cât mai tehnologizată.

- De ce, dintre toate disciplinele, ați ales tocmai chirurgia plastică?

- Chiar din anul II am agreat specialitățile chirurgicale. Sunt vreo 50 de ani de când am intrat pentru prima dată în sala de operație, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde lucrez și acum. Pregătirea în specialitate am început-o ca medic secundar la Magistrul meu, renumitul Prof. Dr. Agrippa Ionescu, care a fondat specialitatea de de chirurgie plastică și reparatorie la începutul anilor ’60. Floreasca rămâne spital de ultim eșalon în țara asta. Dacă nici aici nu rezolvi problema, nu mai ai unde să te duci. De aici mergi în pământ. Eu nu-mi amintesc să fi trimis pacienți în altă parte.

- Între timp ați înființat Clinica de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București. S-a schimbat mult spectrul patologiei întâlnit în spital?

- Foarte mult. Pe vremea aceea se operau frecvent ulcere, se făceau rezecții la foc continuu, apendicectomii, se mai operau câțiva coleciști. În prezent aproape au dispărut aceste operații, dar a devenit dominant cancerul. Problemele de oncologie au devenit majore în ultimul timp și în specialitatea mea.

- Ca să ne dăm seama de dimensiunea reală a fenomenului, câte operații de cancer se faceau în urmă cu 50 de ani și câte azi?

- Când eram secundar la profesorul Agrippa Ionescu, dacă vedeam unul-două cancere din sfera specialității mele pe lună. Acum, doar la Floreasca, eu operez aproape zilnic câte un cancer. Și gândițivă că mai sunt vreo 10-12 clinici în țară care fac intervenții de acest gen.

„Credința e un bun aliat în lupta cu boala. Cuvintele au valoare de tratament”

- Ileana Ilie Ungureanu: Autosugestia e foarte la modă în ziua de azi. Credeți și dvs. că am putea fi mai sănătoși doar prin puterea gândului?

- Dr. Ioan Lascăr: Ne dorim să ne influențăm existența și poate acum suntem mai aproape de traducerea în fapte a acestei dorințe, pentru că avem cunoștințe mult mai profunde referitoare la ce suntem noi, cum funcționează organismul, funcțiile superioare ale creierului, cum reacționăm și interacționăm în diferite circumstanțe. S-a creat și paralelismul între inteligența biologică, în vârful căreia stă creierul uman (căruia i-au trebuit vreo 2 miliarde de ani să ajungă în etapa asta de evoluție), și inteligența artificială, care are doar câteva decenii și care aleargă serios pe cea de-a doua linie. Se estimează că în 2040 inteligența artificială va putea egala ca și performanță operațională inteligența biologică. Un computer va putea performa atâtea operații pe secundă câte sunt specifice creierului neegalat până acum.

- Sunteți un om cu frica lui Dumnezeu?

-Sunt fiu de preot, iar cei 7 ani de acasă – în care așezăm fundamentul conceptelor noastre de viață - nu se pot șterge niciodată. Mă rog și dimineața, și seara.

- Vă rugați și când intrați în sala de operație?

-De multe ori. Chiar și când discut cu pacientul probleme grave atingem subiectul, pentru că ne poate alimenata, ne poate hrăni spiritual. Credința e un bun aliat în lupta cu boala. Cuvintele au și ele valoare de tratament.

- Ca medic, aţi împărtăşit vreodată pacienţilor dvs. convingerea că medicul tratează, dar Dumnezeu este Cel care vindecă?

-Chirurgia este o profesiune extrem de responsabilă. Și faci asta numai pentru că îți dă voie Creatorul. Noi nu vindecăm, ci tăiem, punem lucrurile la locul lor, dar vindecarea este un proces pe care nu-l controlăm. Felul în care se vindecă o incizie aparține Divinițății. Noi nu avem niciun merit. Noi doar creăm condiții ideale de desfășurare a procesului natural de vindecare.

„Condiționarea actului medical de plicul cu bani este crimă”

- Ileana Ilie Ungureanu: Trăim vremuri în care medicii pleacă pe capete din România. Și - dacă n-au prins încă un avion către țările din vest - fug din sistemul public către cel privat. Pe dvs. ce v-a ținut în țară?

- Dr. Ioan Lascăr: Am avut momente când am cochetat și eu cu plecarea, mai ales când eram tânăr și lucrul acesta nu era posibil. Se putea, dar în condiții absolut ilegale. Conexiunile de familie, faptul că sunt un patriot și îmi iubesc locurile natale, m-au ancorat.

- Țineți o evidență a intervențiilor chirurgicale pe care le-ați realizat până acum?

- Am peste 40.000 de operații în cariera mea, din toată gama, și sute de mii de pacienți consultați.

- Care considerați că e boala Sănătății de astăzi?

- Subfinanțarea. Banul este „nervus rerum”, nervul ce mișcă toate lucrurile. Ca să poți să apelezi la tehnologie, pentru că medicina actuală fără tehnologie nu mai este de conceput, ai nevoie de finanțare corespunzătoare. În stadiul de dezvoltare în care suntem noi, evident că nici Sănătatea nu poate fi ca în America sau în Germania.

- Salariile din sistemul sanitar au crescut și vor creşte din nou, de la 1 ianuarie 2018, cu 110-120%. E suficient să-i ținem pe medici și asistenți în țară?

- Urmează să ne convingem. Oricum, e un pas înainte. Și putem să-l apreciem.

- Nu generalizăm, dar o parte dintre medicii români au ajuns la cinismul de a refuza să trateze un pacient dacă nu le dă șpagă.

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI