Producătorii de medicamene cer suspendare taxei de clawback și amenință cu scoaterea din farmacii a pastilelor ieftine

Producătorii de medicamene cer suspendare taxei de clawback și amenință cu scoaterea din farmacii a pastilelor ieftine

Companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) cer Guvernului suspendarea imediata a OUG 77 si 110/2011, referitoare la taxa clawback. „Taxa ne aduce în insolvență și dacă nu se iau măsuri rapid vor dispărea de pe piață medicamente ieftine. Au existat erori, iar taxa a fost calculată la prețul de raft, nu la cel de producător”, susțin producătorii de generice..

„Ceea ce avertizam acum doua luni a devenit astazi realitate. Cuantumul taxei clawback aferente trimestrului 1 al anului 2012 este la un nivel aproape dublu fata de valoarea taxei comunicata pentru trimestrul 4 pe anul 2011 (care a reprezentat intre 17 si 20% din cifra de afaceri a fiecarui producator). Impunerea acesteia va avea consecinte economice si sociale deosebit de grave", a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR. Impunerea taxei clawback aferente trimestrului 1 al anului 2012 va duce la disparitia totala de pe piata a unor medicamente si la insolventa companiilor producatoare de medicamente generice, majoritatea acestora avand importante unitati de productie în România. - Vor fi afectate cele mai vulnerabile categorii sociale, majoritatea medicamentelor cu preturi accesibile ce pot disparea de pe piata fiind cele pentru afectiuni cardiace, reumatice, respiratorii, precum si antibioticele ieftine"

- Colapsul financiar al producatorilor locali va duce la blocarea investitiilor proiectate pentru anul in curs si la restrangerea productiei de medicamente generice cu preturi accesibile, cu consecinte imediate in ceea ce priveste cresterea somajului si reducerea veniturilor la bugetul de stat.

"Speram ca noua administratie sa respecte principiile asumate atat atunci cand se afla in opozitie, cat si prin actualul program de guvernare, si sa actioneze urgent pentru resuscitarea sistemului de sanatate", a declarat Dragos Damian.

Ne puteți urmări și pe Google News