Evenimentul Zilei > Justitie > Procurorul Cătălin Ceort a cerut 130.000 de euro mită pentru a închide un dosar
Procurorul Cătălin Ceort a cerut 130.000 de euro mită pentru a închide un dosar

Procurorul Cătălin Ceort a cerut 130.000 de euro mită pentru a închide un dosar

Fostul procuror din Parchetul General, Cătălin Ceort a fost trimis în judecată, săptămâna trecută, de DNA pentru fapte de corupție. Conform rechizitoriului magistratul i-a promis unui om de afaceri că-l va săpa de dosarul penal deschis pe numele său. În schimbul informațiilor din dosar și pentru a se da decizie de clasare Cătplin Ceort a cerut 130.000 de euro șpagă. Anchetatorii DN l-au prins în flagrant pe un prieten al procurorului, avocatul Victor Ignat care venise să ia banii, susțin procurorii DNA Ploiești, înactul de sesizare a instanței.

Potrivit rechizitoriului prin care Cătălin Nicolae Ceort şi Victor Ignat, la data faptei avocat suspendat în cadrul Baroului Bucureşti, au fost trimişi în judecată pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită, inculpaţii au fost colegi de grupă în facultate şi au rămas prieteni.

"Spre sfârşitul anului 2016 inculpatul Ceort Cătălin Nicolae deţinea funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, iar inculpatul Ignat Victor rămăsese fără ocupaţie, în contextul în care postul de consilier juridic ocupat anterior de acesta în cadrul (…) S.R.L. a fost restructurat, intenţionând să-şi reia activitatea de avocat în cadrul Baroului Bucureşti, de unde fusese suspendat ca urmare a neachitării unor taxe. Cunoscând că inculpatul Ignat Victor avea probleme financiare ca urmare a pierderii locului de muncă, inculpatul Ceort Cătălin Nicolae, care avea în instrumentare un dosar penal în care era cercetat, pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, alături de alte persoane, şi (…), i-a propus celui dintâi să-i pretindă persoanei cercetate suma de 260.000 de euro, în schimbul adoptării unei soluţii favorabile, din care acesta urma să păstreze pentru sine suma de 30.000 de euro", arată procurorii.

Conform datelor din rechizitoriu, magistratul este cel care a avut iniţiativa pretinderii sumei de 260.000 de euro şi tot el a furnizat detalii referitoare la întrebările pe care urma să i le adreseze persoanei cercetate cu ocazia audierii din data de 20 decembrie 2016, precum şi cu privire la ceea ce s-a întâmplat în timpul respectivei anchete.

"În acest sens, în cursul lunii decembrie 2016, procurorul Ceort Cătălin Nicolae i-a transmis inculpatului Ignat Victor întrebările şi răspunsurile pe care trebuia să le dea persoana pe care o cerceta ((…)), în cadrul audierii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde fusese citată pentru data de 20.12.2016, ora 10.00. Totodată, în ziua anchetei magistratul i-a dat detalii legate de audiere (în legătură cu incidentul privind nevizarea legitimaţiei apărătorului ales al (…)) pentru ca inculpatul Ignat Victor să le transmită acestuia, tocmai pentru a-i crea convingerea că-l poate ajuta, pentru obţinerea unei soluţii favorabile", explică anchetatorii.

În cauză, procurorii DNA Ploieşti au organizat şi un flagrant.

"Acelaşi bărbat i-a spus că problema se va rezolva favorabil, că urmează să primească soluţie de clasare în acest dosar în cursul lunii ianuarie 2017, dar că trebuie să plătească până la data de 21.12.2016 suma stabilită iniţial, fără a mai rosti cuantumul. (…) i-a spus că nu deţine toată suma de bani pretinsă, că termenul este prea scurt şi că doreşte mai întâi să aibă certitudinea că dosarul va fi soluţionat favorabil lui, respectiv prin adoptarea unei soluţii de clasare, context în care interlocutorul i-a atras atenţia că dacă nu dă suma de bani într-un termen foarte scurt vor apărea probleme întrucât 's-a vorbit deja în acest sens şi că ăia or să sară în aer'", arată DNA.

Omul de afaceri a propus să dea banii în două tranşe, prima urmând să fie remisă în cadrul unei întâlniri care urma să aibă loc într-un restaurant.

"Bărbatul a fost de acord şi i-a dat o întâlnire la data de 22.12.2016, în jurul orei 18.30, în Bucureşti, în incinta Restaurantului (…) din Complexul comercial (…), unde urma să aibă asupra lui o geantă de laptop în care să pună suma de 130.000 euro, să ia loc la o masă situată în acest restaurant, să consume o cafea, iar la plecare să lase geanta în local. (…) Totodată, bărbatul i-a spus că este posibil ca la acel moment acesta să se afle undeva în complexul comercial şi a cerut să nu ia legătura cu el pentru a nu se observa că-l cunoaşte. În ziua de 22.12.2016, ora 18.30, (…) s-a deplasat în incinta Restaurantului (…) unde a lăsat o geantă cu un bilet pe care a menţionat că banii vor fi înmânaţi la o altă dată ca urmare a perioadei scurte de timp ce a determinat imposibilitatea procurării sumei. Ulterior, (…) a fost contactat telefonic de persoana în cauză stabilind cu aceasta ca remiterea sumei de bani să se facă în acelaşi loc în data de 27.12.2016. În ziua de 27.12.2016, ora 16.00, (…) s-a deplasat în incinta Restaurantului (…) unde a lăsat geanta cu suma de 30.000 de euro (…), aceasta fiind preluată de un bărbat, moment în care organele judiciare au intervenit şi au stabilit că persoana în cauză este Ignat Victor", se precizează în rechizitoriul întocmit de procurori. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: