Înșelăciune imobiliară în România. Un notar și un avocat au fost reținuți

Înșelăciune imobiliară în România. Un notar și un avocat au fost reținuți Sursa foto: Arhiva EVZ

Procurorii anchetează o serie de acuzații de înșelăciune în domeniul imobiliar. Ancheta vizează notari, un avocat, dar și alte persoane, într-un caz cu un prejudiciu de peste un milion de euro.

Procurorii, din județul Prahova, anchetează mai multe acuzații de înșelăciune în domeniul imobiliar. Cinci persoane au fost deja reținute în acest caz, în care au fost implicați notari și un avocat.

Procurorii care instrumentează cazul susțin că mai multe apartamente au fost vîndute de două ori. În total, 16 persoane au fost prejudiciate cu peste un milion de euro.

Procurorii cercetează înșelăciuni în imobiliare

Patru dintre persoanele reținute în cadrul acestei anchete vor fi prezentate cu propunere de arestare. Față de a cincea persoană a fost dispusă măsura controlului judiciar. Printre cei care vor fi duşi la instanţă sunt reprezentanţi ai dezvoltatorului imobiliar, un avocat şi un notar, arată sursele citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În fapt, în perioada 18.10.2016 - 20.10.2023, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv convenţii scrise autentificate de către trei notari publici din Ploieşti, au indus în eroare un număr de 16 persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro şi 424.091 lei (în total 1.071.174 euro)”, au arătat anchetatorii.

Potrivit unui comunicat emis procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, în dosar au fost efectuate 15 percheziţii. Au fost vizați dezvoltatorii imobiliari din două complexuri de locuinţe. De asemenea, anchetatorii au descins la mai multe birouri notariale și cabinete de avocatură.

„În concret, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora şi apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică către alte persoane”, spun procurorii.

Avocați

Sursa foto: Arhiva EVZ

Înșelăciunea pusă la cale de dezvoltatori

Procurorii au mai stabilit că un avocat din cadrul Baroului Prahova a folosit două societăţi comerciale, pe care le controla, pentru a declanşa procedura falimentului dezvoltatorului imobiliar. A fost vorba despre o înțelegere astfel încât persoanele vătămate să nu-și poată recupera banii.

„Anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, împreună cu avocatul şi alte persoane, au urmărit lichidarea frauduloasă a activelor din patrimoniu, prin cesiunea cu titlu gratuit a unor bunuri imobile şi retrageri considerabile de sume de bani din conturile entităţii economice”, se mai arată în comunicat.

Conform sursei citate, reprezentanții dezvoltatorului au fost asociați cu avocatul într-unul dintre proiectele imobiliare. Ulterior, aceștia s-au retras și au lăsat locul unei alte societăți.

„Reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar au fost asociaţi cu avocatul în cadrul edificării Complexului de locuinţe City Gate din Ploieşti. În prezent, reprezentanţii dezvoltatorului s-au retras din acest proiect de dezvoltare imobiliară, locul acestora fiind luat de către o altă societate comercială care a devenit asociatul în afaceri al avocatului", se mai arată în comunicat.

Înșelăciune în domeniul imobiliar

Înșelăciune în domeniul imobiliar. Sursa foto: arhiva EVZ

Procurorii au deschis un dosar penal

În acest dosar, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti efectuează cercetări pentru comiterea mai multor infracțiuni. Conform comunicatului de presă sunt vizate următoarele persoane și fapte:

  • reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar pentru săvârşirea a 15 infracţiuni de înşelăciune în formă continuată, 2 infracţiuni de înşelăciune în formă simplă, 26 de infracţiuni de complicitate la fals intelectual, 1 infracţiune de complicitate la tentativă de fals intelectual, 15 infracţiuni de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor şi 15 infracţiuni de bancrută frauduloasă;
  • notar public pentru 6 infracţiuni de complicitate la înşelăciune în formă continuată, 6 infracţiuni de complicitate la înşelăciune în formă simplă şi 15 infracţiuni de fals intelectual;
  • notar public pentru 4 infracţiuni de complicitate la înşelăciune în formă continuată, 4 infracţiuni de complicitate la înşelăciune în formă simplă, o infracţiune de complicitate la tentativă la înşelăciune, 9 infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de tentativă la fals intelectual;
  • notar public pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de complicitate la înşelăciune şi 2 infracţiuni de fals intelectual;
  • avocat, pentru săvârşirea a 15 infracţiuni de complicitate la înşelăciune în formă continuată, 2 infracţiuni de complicitate la înşelăciune în formă simplă, 15 infracţiuni de complicitate la abuz de încredere prin fraudarea creditorilor şi 15 infracţiuni de bancrută frauduloasă.
  • alte persoane pentru infracţiuni de complicitate la înşelăciune, complicitate la abuz de încredere prin fraudarea creditorilor și bancrută frauduloasă. Aceste persoane au ajutat dezvoltatorul imobiliar să-şi diminueze patrimoniul pentru a justifica declanşarea procedurii falimentului, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-şi recupera prejudiciu