Evenimentul Zilei > Justitie > Procurorii din CSM încearcă să o ”scape” pe Kovesi: au sesizat Inspecția Judiciară în încercarea de a desființa Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție
Procurorii din CSM încearcă să o ”scape” pe Kovesi: au sesizat Inspecția Judiciară în încercarea de a desființa Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție

Procurorii din CSM încearcă să o ”scape” pe Kovesi: au sesizat Inspecția Judiciară în încercarea de a desființa Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție

Procurorii din CSM au sesizat Inspecția Judiciară în încercarea de a desființa Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, ceea ce ar ajuta-o pe Laura Codruța Kovesi să scape de dosare, scrie Luju.ro.

Procurorul Cristian Ban pretinde că șeful SIIJ, Gheorghe Stan, ar fi inventat procentul de 70% dosare constituite pe sesizări din oficiu. În realitate, arată sursă citată, Stan s-a raportat doar la cauzele venite pe filiera DNA, DIICOT și PÎCCJ, în timp ce Ban a prezentat o statistică la nivel național. Deci, cifre diferite, situații diferite.

Procurorul șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, Gheorghe Stan, a declarat, joi, 28 februarie: ”La dată la care care a devenit operațională Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, această a preluat un număr de 1.422 dosare aflate în curs de soluționare, din care un procent de peste 70% au fost înregistrate că urmare a unor sesizări din oficiu, dosare cu o vechime în sistem de cel puțîn 2 ani și care erau lăsate în nelucrare”. Anunțul a iscat ample dezbateri pe marginea cifrelor, iar membrii Secției pentru procurori din CSM, au decis în ședința de vineri, 1 martie, să susțină că Stan dezinformează și că numărul real al dosarelor constituite pe sesizări din oficiu nu depășește 2%.

Mai mult, reprezentanții Secției pentru procurori a CSM au sesizat Inspecția Judiciară cu privire la afirmațiile făcute de Gheorghe Stan, reproșându-i inclusiv faptul că s-ar face vinovat de scurgere de informații din dosare în presă. În cadrul acestei Secții speciale se instrumentează dosare grele care vizează procurori pe care Secția de procurori din CSM i-a protejat de-a lungul timpului prin măsurile dispuse, cum ar fi cele 19 dosare ale Laurei Codruța Kovesi, mai arată sursa citată, însuți   Cristian Ban fiind vizat de dosare penale.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.