Procurorul Cristian Ban pretinde că șeful SIIJ, Gheorghe Stan, ar fi inventat procentul de 70% dosare constituite pe sesizări din oficiu. În realitate, arată sursă citată, Stan s-a raportat doar la cauzele venite pe filiera DNA, DIICOT și PÎCCJ, în timp ce Ban a prezentat o statistică la nivel național. Deci, cifre diferite, situații diferite.

Procurorul șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, Gheorghe Stan, a declarat, joi, 28 februarie: ”La dată la care care a devenit operațională Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, această a preluat un număr de 1.422 dosare aflate în curs de soluționare, din care un procent de peste 70% au fost înregistrate că urmare a unor sesizări din oficiu, dosare cu o vechime în sistem de cel puțîn 2 ani și care erau lăsate în nelucrare”. Anunțul a iscat ample dezbateri pe marginea cifrelor, iar membrii Secției pentru procurori din CSM, au decis în ședința de vineri, 1 martie, să susțină că Stan dezinformează și că numărul real al dosarelor constituite pe sesizări din oficiu nu depășește 2%.

Mai mult, reprezentanții Secției pentru procurori a CSM au sesizat Inspecția Judiciară cu privire la afirmațiile făcute de Gheorghe Stan, reproșându-i inclusiv faptul că s-ar face vinovat de scurgere de informații din dosare în presă. În cadrul acestei Secții speciale se instrumentează dosare grele care vizează procurori pe care Secția de procurori din CSM i-a protejat de-a lungul timpului prin măsurile dispuse, cum ar fi cele 19 dosare ale Laurei Codruța Kovesi, mai arată sursa citată, însuți   Cristian Ban fiind vizat de dosare penale.