Evenimentul Zilei > Justitie > Procesul lui Iohannis cu ANI pe tema finanțării tipografiei Forumului German s-a reluat și se judecă peste două zile
Procesul lui Iohannis cu ANI pe tema finanțării tipografiei Forumului German s-a reluat și se judecă peste două zile

Procesul lui Iohannis cu ANI pe tema finanțării tipografiei Forumului German s-a reluat și se judecă peste două zile

Curtea de Apel Alba Iulia va judeca pe 27 mai cerererea lui Klaus Iohannis de anulare a raportului Agenției Naționale de Integritate (ANI), care l-a acuzat de conflict de interese. În martie 2014, instanța a suspendat procesul deoarece pe rolul Parchetului General se află un dosar în care ANI reclama ipotetice fapte penale săvârșite de Klaus Iohannis.

Deoarece un proces penal ține pe loc unul civil, pe 19 martie 2014, procesul civil a fost suspendat după ce Parchetul începuse urmărirea penală în urma sesizărilor ANI. Urmărirea penală a început „în rem” adică față de faptă în sine, nu față de anumite persoane.

Pe 26 septembrie 2014, Parchetul General a închis dosarul în care ANI îl acuza pe Klaus Iohannis de conflict de interese, procurorii stabilind că acesta nu a încălcat legea atunci când a semnat în calitate de primar al Sibiului un contract cu o tipografie deţinută de Forumul Democrat al Germanilor. Pe 29 aprilie 2015, Klaus Iohannis a cerut Curții de Apel Alba Iulia să repună cauza pe rol, lucru care s-a și întâmplat.

Termen în vederea apărării

Următorul termen a fost stabilit peste două zile, „în vederea pregătirii apărării”, se arată pe portalul instanțelor de judecată. ANI a constatat faptul ca Klaus-Werner Iohannis a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală. ANI susținea că „încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării Proiectului finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operaţional: Creşterea Competitivităţii Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 «Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public»”, se arată într-un comunicat de presă al ANI emis la începutul lunii august 2013.

Trei facturi

Inspectorii de integritate au mai stabilit că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie-iunie 2011, trei facturi fiscale, în vederea efectuării plăţilor către Tipografia Honterus, valoarea totală a acestora fiind de aproape 10 000 de lei. Primarul municipiului Sibiu a încălcat, conform ANI, şi dispoziţiile articolului din Codul Penal, potrivit cărora “fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (…) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Astfel, ANI a sesizat atunci Parchetul cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Iohannis a infracţiunii de conflict de interese, caz închis de procurori câteva luni mai târziu.