Procesul lui Falcă, suspendat a doua oară

Procesul lui Falcă, suspendat a doua oară

Judecarea dosarului în care primarul Aradului este acuzat de fapte de corupţie a fost suspendată, astăzi, pentru a doua oară de când a început, după ce instanţa a admis două din cele cinci excepţii de neconstituţionalitate invocate de avocatul edilului.

„Excepţiile acceptate se referă ca DNA să uzeze de anumiţi specialişti, poliţişti delegaţi în acest sens, în efectuarea unor acte, care sunt acte de urmărire penală. Trebuie să se lucreze în mod direct de către procuror şi nu de către alţi lucrători. 99 la sută din dosarul de urmărire penală este făcut de ofiţeri de poliţie, nu de procurorii DNA, ceea ce este neprocedural. Legea e clară şi spune că procurorul face acte de urmărire penală în nume propriu şi nu prin intermediari. În mod accidental ar fi absurd să cerem să vină procurorul de la Bucureşti sau Timişoara să vină la primăria Arad pentru ridicarea oricărui act, dar să faci 99 la sută din dosar prin interpuşi cred că e prea mult şi neprocedural, în primul rând. Cert este că în momentul de faţă cauza este suspendată“, spune avocatul Adrian Fanu-Moca, care l-a reprezentat pe Gheorghiţă Mateuţ, avocatul primarului Gheorghe Falcă.

Procurorii DNA pot face recurs, caz în care acesta va fi judecat la Curtea de Apel Timişoara. Avocatul care l-a reprezentat pe Falcă spune că inclusiv apărarea ar putea face recurs, în următoarele trei zile, pentru că nu au fost admise şi celelalte trei excepţii invocate. Procesul a mai fost suspendat o dată şi a ajuns tot la Curtea Constituţională.

Primarul Gheorghe Falcă este judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în legătura cu tranzacţia terenului de la fosta fabrică de zahăr din oraş. El a fost acuzat de procurorii DNA că a intervenit pentru ca o firmă apropiată să cumpere un teren de la primărie la un preţ foarte mic, după care firma a obţinut un profit de aproape două milioane de euro pe acelaşi teren revândut după doar câteva zile.

La mijloc se mai află şi un schimb de locuinţe între primar şi firma în cauză. Procurorii spun că imobilul primit de primar este cu 111.000 euro mai valoros decât apartamentul dat la schimb.

Ne puteți urmări și pe Google News