Procedurile pentru aderarea României la Spațiul Schengen urgentate de Lucian Bode. I-a cerut ajutorul comisarului european Ylva Johansson

Procedurile pentru aderarea României la Spațiul Schengen urgentate de Lucian Bode. I-a cerut ajutorul comisarului european Ylva Johansson Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a participat, luni, 11 iulie, la Praga, la Consiliul informal Justiţie şi Afaceri Interne. El a abordat problema aderării României la Spațiul Schengen. De asemenea, a cerut sprijinul comisarului european Ylva Johansson.

Lucian Bode, ministrul de Interne al României a postat pe pagina lui de Facebook, luni seară, 11 iulie, un rezumat al întrunirii de la Praga. ”Am participat astăzi la Praga la Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne organizat de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene. Pe agendă au figurat subiecte precum impactul războiului din Ucraina asupra securității europene, interoperabilitatea sistemelor europene IT, provocările viitoare în domeniul migrației, respectiv consolidarea luptei împotriva abuzului sexual asupra copiilor”.

Ministrul a precizat, de asemenea, că discuțiile privind aderarea României la spațiul Schengen au fost unul dintre obiectivele prioritare ale deplasării sale la Praga. ”În acest sens, în marja lucrărilor Consiliului am avut o întrevedere bilaterală foarte bună cu doamna Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne și un prieten al României, căreia i-am solicitat sprijinul pentru urgentarea procedurilor la nivel european în vederea aderării României la spațiul Schengen cât mai curând. Sunt încrezător în demersurile noastre, iar tendința existentă la nivel european față de aderarea României este favorabilă și trebuie să o fructificăm ca atare”.

Tema războiului din Ucraina

Despre impactul războiului din Ucraina asupra securității, în postarea sa ministrul a subliniat rolul esențial al cooperării dintre statele membre și Moldova, respectiv Ucraina. El s-a referit atât la aspectelor umanitare, cât și în privința celor securitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Comisia Europeană a coordonat exemplar acțiunile UE în acest sens și am dat asigurări privind implicarea României în activitățile hub-ului de sprijin dedicat securității și managementului frontierelor din Republica Moldova”, a mai scris Bode.

Acesta a precizat că, privind consolidarea luptei împotriva abuzului sexual asupra copiilor, ”România susține noua propunere de Regulament lansat de Comisia Europeană care urmează să impună furnizorilor de servicii online o serie de responsabilități ce sunt atât de necesare pentru prevenirea săvârșirii unor fapte de exploatare sexuală a minorilor în mediul online.".

Lucian Bode ocupă locul de Ministru de Interne de pe 23 decembrie 2020 din cadrul Guvernului Florin Cîțu și din 25 noiembrie 2021 din cadrul Guvernului Nicolae Ciucă.